Kultúra
Pussy Riot (Array)

Pussy Riot: Orbán kormányzása emlékeztet Putyinéra

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

bértollnok. 2015. 08. 14. 17:08

Elmesélték a Szigetre látogató punk-aktivisták, hogyan kerültek börtönbe, szabadultak, korbácsolták meg őket, és mi a remény a putyini rendszer ellenében.

Megőrül az, aki állandóan félelemben él – mondták a Pussy Riot orosz punkegyüttes tagjai a Sziget fesztiválon pénteken. A rendszerellenes performanszukért a börtönt is megjárt Nagyezsda Tolokonnyikova és Marija Aljohina, valamint Pjotr Verzilov egy interaktív beszélgetésen közölték: a művészet mellett már civil szervezettel is harcolnak a putyini rezsim ellen.

A feminista-punk-aktivista, Putyin-ellenes performanszairól elhíresült Pussy Riot tagjai nem sokkal az idei Sziget kezdete előtt jelezték, hogy Glastonburyből hazafelé a budapesti fesztiválra is ellátogatnának – közölték a Sziget szervezői.

Fotók: MTI/Mohai Balázs

Börtönből a Szigetre

Mint az együttes tagjai felidézték, a Pussy Riotot 2011 szeptemberében, Putyin újraválasztásának estéjén alapította néhány orosz fiatal, akik közül Nagyezsda Tolokonnyikovát, Marija Aljohinát és egy társukat 2012 februárjában az orosz rendőrség egy Putyin-ellenes performanszuk közben letartóztatta. Kettejüket a bíróság két év börtönre ítélte, ahonnan csak a szocsi téli olimpia előtt meghirdetett amnesztiának köszönhetően szabadulhattak 2013 decemberében.

“Oroszországon kívül csak Magyarországon találkoztam olyanokkal, akik még mindig azt hitték, hogy mi meztelenül táncoltunk a templomban, pedig ez egyáltalán nem így volt, még a fejünkön is maszk volt” – szólt Tolokonnyikova a letartóztatásukat előidéző performanszról hozzátéve, nem kell ahhoz meztelennek lenni, hogy radikális politikai akciókat hajtson végre az ember. Tolokonnyikova felidézte: diákkorában újságírónak készült, a média feletti erős cenzúra miatt azonban végül a művészetet választotta.

Pjotr Verzilov kiemelte, hogy Oroszországban ma nincsenek független médiumok, az ellenzék nehezen tudja megszervezni magát, ezért döntöttek a rendszerellenes politikai aktivizmus mellett. Nyugat-Európában ez nehezen felfogható, de a magyarok talán jobban értik, mert Orbán Viktor kormányzása sokban emlékeztet a putyini Oroszországra. Marija Aljohina szerint a putyini rendszer konzervatív, az orosz ortodox egyház szerint például a nők legfőbb hivatása a szülés kellene legyen, hogy gyarapodjon a népesség. Egy kismama azonban 50 dollárt kap az államtól havonta, ami még élelemre sem elég, nincs megfelelő szociális védőháló a gyermekvállaláshoz.

Pussy Riot (Array) 

Korbácsos kozákokon át

Szabadon engedésüket Tolkonnyikova “pr-akciónak” nevezte, szerinte a putyini rezsim ezzel is jobb színben kívánt feltűnni a szocsi olimpia előtt, ahol azonban korbáccsal felfegyverzett kozákok támadták meg őket egy performanszuk közben. “Amikor kijöttünk a börtönből, úgy döntöttünk, nemcsak a művészethez térünk vissza, hanem civil szervezetet is alapítunk, amely a politikai foglyokért küzd” – idézte fel.

Mint elárulta, performaszaikra edzésekkel is készülnek, hiszen néha csak néhány másodpercük van az előadásra az előtt, hogy elfognák őket a rendőrök. Éppen ezért sem igaz a propaganda állítása, hogy a Pussy Riot tagjai alkohol és drogok hatása alatt adnák elő performanszaikat: “soha nem léptünk fel részegen vagy bedrogozva, ha akcióba mész, tisztának kell lenned” – fogalmazott Tolokonnyikova, aki egy orosz újságíró kérdésére kifejtette: ha folyton az életét féltené, abba beleőrülne. Arra a kérdésre, hogy színpadon miért nem lépnek fel soha, az együttes nőtagjai nevetve azt felelték: ehhez még túl félénkek, de majd gyakorolnak.

A Krím helyzetéről Verzilov mint “extrém bonyolult kérdésről” beszélt, Tolokonnyikova azonban egyértelműbben fogalmazott, szerinte a Krímnek Ukrajnához kell tartoznia. “Elítéljük az orosz hadsereg ukrajnai jelenlétét, Luganszkban minden utcán orosz katonák vannak” – mondta. Tolokonnyikova az esetleges jövőbeli politikai pályájáról szóló kérdésre azt válaszolta, bármilyen politikai változást olyan kulturális változásoknak kell megelőznie, amik megmozgatják az embereket, ezt követik a politikai reformok. “Büntetett előéletűként egyébként tíz évig nem vagyunk megválaszthatók” – tette hozzá.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2015. június 19.
Szorosan egymásra záródva parkolnak a gépjárművek a főváros VII. kerületének egyik mellékutcájában. A furgon néhány centiméteres távolságot hagyva állt be az előtte és mögötte álló járművek közé.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.