Kultúra

Szorul a hurok Bill Cosby nyaka körül

bill-cosby(210x140).jpg (Array)
bill-cosby(210x140).jpg (Array)

Újabb három nő vádolta meg az amerikai komikust nemi erőszakkal.

Colleen Hughes volt légiutas-kísérő és Linda Ridgeway Whitedeer volt színésznő egy szerdai Los Angeles-i sajtóértekezleten azt állította, hogy a most 78 éves Cosby a 70-es évek elején bántalmazta őket, Eden Tirl volt modell pedig azt, hogy a sztár 1989-ben zaklatta őt. A fórumot a média számára Gloria Allred ügyvédnő szervezete, aki 21 nőt képvisel abból a több mint 40-ből, akik közül több azzal vádolta meg a színészt, hogy partidroggal elkábította őket, majd szexuálisan visszaélt a helyzettel.

Októberben kell vallomást tennie

A The New York Magazine júliusban 35 olyan nővel közölt interjút, akik azt állították, hogy Bill Cosby hasonlóan járt el velük. A lap a címlapján a riportalanyok mellett egy 36. széket üresen hagyott, mely azokat a nőket jelképezte, akik még nem merték a nyilvánosság elé tárni a komikustól elszenvedett zaklatást.

Cosbynak, aki ellen hivatalosan még sohasem emeltek vádat, júliusban elbukott az arra irányuló kísérlete, hogy megakadályozzon egy eljárást, amelyben azzal vádolták meg, hogy 1974-ben a Los Angeles-i Playboy-kúriában szexuálisan zaklatott egy 15 éves lányt. Cosbynak az ügyben október 9-én kell majd eskü alatt vallomást tennie.

A Los Angeles-i rendőrség nyomozást folytat egy Cosby elleni panasz ügyében. A komikus az őt érő vádak közepette lemondta televíziós és élő fellépéseit. Számos vállalat és egyetem elhatárolódott tőle.

Már arcát mutatta

Bill Cosby az amerikai televíziós sorozatok első fekete sztárja volt, akinek tündöklése kisebb-nagyobb megszakításokkal 1965-től a 2000-es évek első évtizedének közepéig tartott. A nős, valamikor ötgyerekes (egyik fiát 1997-ben egy rabló agyonlőtte) színész-író-producer-zenész-aktivista, akinek imázsában kulcselem a családközpontúság, hosszú pályafutása során 4 Emmy- és 9 Grammy-díjat kapott. 2002-ben George W. Bush Elnöki Szabadságéremmel tüntette ki.

A számos egyetemen által díszdoktorrá avatott sztár életviteli előadásokat tartott afroamerikai fiataloknak. 1988-ban 20 millió dollárt adományozott az atlantai Spelman College-nek, amivel ő lett minden idők legjelentősebb fekete támogatója egy hagyományosan feketéket képző felsőoktatási intézmény esetében. A főiskola megszakította vele az együttműködést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik