Kultúra

Óriási cicaharc indult Lovasi és az NKA között

lovasi andrás (Array)
lovasi andrás (Array)

A Kossuth díjas zenész nemrégiben egy interjúban azt mondta, hogy a fiatal zenekarok támogatásánál nem a kulturális alap logóját kellene feltüntetni, hanem helyesebb lenne őt és a többi népszerű előadót reklámozni, mert az ő zsebükből veszik ki a pénzt. Az NKA visszavágott, Lovasi aztán még visszább.

„Zseniális kommunikációs húzás egyébként, ahogy még reklámozzák is, mekkora Cseh Tamás-programot indítottak. Verik a mellüket, hogy az NKA támogatja a popzenét. Bocsánat, nem az NKA logóját kellene odatenni, amikor nyer valaki egy pályázaton, hanem mondjuk engem, Geszti Pétert, Kiss Tibit, Kovács Ákost. Tőlünk veszik el a jogdíjpénzt, mi támogatjuk tehát a nyertes kollégákat.” – mondta a Kiscsillag és az egykori Kispál és a Borz frontembere a Mandinernek adott interjújában.

Egykor sikeresnek tekintett Kossuth-díjas

Az NKA erre személyes odaszúrástól sem mentes közleményt juttatott el a portálhoz. Mint írják „Szomorú, hogy az egykor sikeresnek tekintett előadó irigy fiatal, kezdő zenésztársaira, és sajnálja tőlük a pályájuk elindításához nélkülözhetetlen támogatást.”

 
Fotó: Neményi Márton 

Szerintük a Cseh Tamás Program indulása óta az úgynevezett üres adathordozók (pl. írható CD-k, telefon- és fényképezőgép memóriakártyák, tabletek) után fizetett jogdíjak 25 százalékából gazdálkodik, tehát nem az előadók műveit tartalmazó kép- és hanghordozók után szedett jogdíjakból.

Fekete Gyuri bácsi gittegyletének osztják a pénzt

Lovasi viszonválaszában leírja a nem célzott, úgynevezett üres adathordozók utáni jogdíjakat az egész EU-ban beszedik és azt a mindenkori kormányoktól független, a zenészek által létrehozott érdekvédelmi szervezetek között osztják szét, akik tovább osztják azt az általuk képviselt szerzők, előadók, kiadók között. Játszási, eladási statisztikák alapján. „Tehát a sikeresek elvileg többet kapnak, a kevésbé sikeresek (az NKA kedves levele szerint például én) kevesebbet.”

Ebbe a rendszerbe nyúlt bele a kormány, amikor ezen pénzek 25 százalékát törvényi erővel az NKA-ba irányította át, és egy részét újra felosztja a zeneipar számára pályázati úton.

A zenésznek azzal semmi baja, hogy legalább egy részét visszakapják a pénznek, „de: mi lenne, ha a teljes összeget az iparág kapná vissza, és nem mondjuk Fekete Gyuri bácsi gittegyletének (akik tudvalevőleg nagyon tehetséges fiatalok) számláján kötne ki végül ez a pénz?

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik