Kultúra

Czeizel Endréről: “Megváltás volt neki a halál”

Czeizel-Endre(650x433).jpg (Array)
Czeizel-Endre(650x433).jpg (Array)

Dr. Czeizel Endre hosszú, méltósággal viselt betegség után, életének 81. évében elhunyt. Kollégái és barátai emlékeznek a genetikus professzorra.

“Két évig keményen küzdött, de tudta hogy ez következik”

“Endrével negyven évvel ezelőtt, pályám kezdetén találkoztam először. Hónapokat töltöttem a laboratóriumában, ez emberileg és szakmailag is nagyon meghatározó volt számomra. Az elmúlt évtizedek hazai és nemzetközi genetikájának kiemelkedő alakja volt, a magyarokkal tulajdonképpen ő ismertette meg ezt a fogalmat. Megszervezte a genetikai tanácsadás rendszerét, és ami mindennél fontosabb, a nevéhez fűződő terhességvédő vitamin. Megtanultam tőle, hogy ha kitűzünk egy célt, tudatosan kel harcolnunk érte. Nagyon érdeklődő ember volt, gyermekekkel és felnőttekkel egyaránt komolyan tudott beszélgetni, a válaszok is érdekelték. Nagyon sajnálom, hogy elment. Tudta, hogy mit jelent ez a betegség. Két évig keményen küzdött, de tudta hogy ez következik. A Klinikai Genetikai Szakmai Kollégium elnökeként a hazai genetikusok nevében is szeretném részvétünket nyilvánítani, együtt érzünk a családjával” – mondta a Hír24-nek Prof. Dr. Oláh Éva genetikus, Dr. Czeizel Endre barátja, a Debreceni Egyetem KK Gyermekgyógyászati Intézet vezetője.

Fotó: MTI

“Megváltás volt neki a halál”

“Dr. Czeizel Endre csodálatos ember volt. A világlátása, a nyitottsága, az emberekkel való bánásmódja példaértékű, rendkívüli tudásáról és tájékozottságáról nem is beszélve. 14 éve ismertem meg, több könyvének előkészületeiben vettem részt, az utolsóban pedig szerzőtársnak is maga mellé fogadott. Az utolsó évben nagyon sokat szenvedett, sajnálom, hogy elment, talán megváltás volt neki a halál” – mondta Bárdossy Péter történész-levéltáros.

“Féltünk ettől a pillanattól”

“Nagyon sajnálom, hogy elment, féltünk ettől a pillanattól. Egy kiadónál jelentek meg a könyveink, főleg ennek kapcsán találkoztunk dedikálásokon, valamint a 80. születésnapi ünnepségén is ott voltam. Végtelenül tiszteltem őt, szívesen lettem volna jó barátja, de az ismeretségünk nem volt túl közeli” – nyilatkozta Bencze Ilona Jászai Mari-díjas színésznő.

“A mai korunk felvilágosodásának utolsó nagy mohikánja volt”

Czeizel Endrével több, mint tíz évig dolgoztunk együtt. Végeredményben az összes jelentős könyvét mi adtuk ki. A tudományos és ismeretterjesztő könyvei az olvasók körében nagyon népszerűek voltak, illetve a halála előtt megjelent Tehetség-talentum című könyv is, amit még a betegágyán írt. A kapcsolatunk azonban nem csak szakmai, baráti is volt. Félszavakból is megértettük egymást, éppen ezért nagyon fáj, hogy elment. Végig küzdött, de nagyon sokat szenvedett.

A mai korunk felvilágosodásának utolsó nagy mohikánja, nemzedékeket, országokat, társadalmakat átívelő nagy multikulturális értelmiségije volt. Azt is mondhatnám, hogy olyan volt, mint Leonardo da Vinci a maga korában. Orvos-genetikusként nagyon sokat tett, ezt nem is kell magyarázni. Íróként fantasztikus tudása és munkabírása volt, mint ember pedig korrekt és megbízható volt. Pontosan tudta, hogy ő kicsoda és mindenkivel megtalálta a közös hangot” – mondta Fári István, a Galenus Kiadó ügyvezető igazgatója.

 

Hétfőn reggel érkezett a hír, hogy Dr. Czeizel Endre hosszú, méltósággal viselt betegség után, életének 81. évében elhunyt. Korábban megírtuk, hogy Czeizel kórházba került, ami nem hozta meg a várt eredményt. Szervezete nehezen viselte a harmadik kemoterápiát, a levegőt is nehezen vette már.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik