Kultúra

Banksy detroiti és betlehemi képét is eladják

Banksy-kép (Array)
Banksy-kép (Array)

A rejtőzködő művész képei együtt több mint egymillió dollárt hozhatnak.

Elárverezik ősszel Banksy brit graffitiművész egy Detroitban és egy Betlehemben készített utcai alkotását.

A Beverly Hills-i árverést jegyző Julien’s Auctions szerint a 2,1 méterszer 2,1 méteres I Remember When All This Was Trees című alkotás, amelyet egy régi detroiti autógyár roskadozó épületének falára festett fel 2010-ben a titokzatos utcaművész, akár a 400 ezer dolláros (113 millió forint) leütési árat is elérheti a szeptember 30-i liciten.

 

A Donkey Documents című betlehemi alkotás – melyen egy szamár látható, amint egy fegyveres katona ellenőrzi a papírjait – Banksy 2007-ben készített politikai témájú sorozatának része, amelyet a Ciszjordániát Izraeltől elválasztó betonfalra festett fel a művész.

 
Fotó: worldpress.com

A Julien’s Auctions szerint a 2,1 méterszer 3,2 méteres betlehemi alkotás leütési ára akár a 600 ezer dollárt is elérheti, ugyanakkor az aukciósház szóvivője szerint a képek árát jóval magasabbra is feltornázhatják a licitálók.

A detroiti kép a város 555 Gallery nevű apró galériájának tulajdonát képezi, az eladásából befolyó összeget közösségi művészeti programok finanszírozására fordítani.

Az alkotáson, amelyen egy kapucnis kisfiú látható, kezében egy vödör piros festékkel és egy ecsettel, Banksynek tulajdonított ujjlenyomatok is vannak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik