Kultúra

Egészséges szocialista valóságshow-kat követel a kínai médiafelügyelet

kínai tévéműsor (Array)
kínai tévéműsor (Array)

Be fogják tiltani azokat a műsorokat, amelyek létező társadalmi konfliktusokat éleznek ki a nézőszám növelésének érdekében.

Új előírásokat fogalmazott meg a kínai médiafelügyelet a valóságshow-kkal kapcsolatban. a rendezőknek szakítaniuk kell a külföld majmolásával és száműzniük kell a közönségességet, az önzést és a pénzimádatot.

Az állami hivatal jelentése szerint az elmúlt években egyre népszerűbbek lettek a valóságshow-k, nagy tömegeket vonzanak a képernyők elé. A műsorok üzenete azonban erkölcsileg kifogásolható, jelentéktelen dolgokat fújnak fel és hivalkodó életmódot mutatnak be. „A határokat nem ismerő, színvonaltalan szórakoztatás nemkívánatos tendenciáját meg kell állítani” – áll a dokumentumban, amely ezek helyett az „egészséges szocialista értékek” népszerűsítésére hívott fel. Az őszinteséget, a tisztességet és a rugalmasságot hozták fel példának.

A valóságshow-k hangulatának pozitívnak és inspirálónak kell lennie, a műsorokban jól megkülönböztethetővé kell tenni a jót és a rosszat, és előremutató megoldásokat kell kínálni a társadalom problémáira – vélik a hatóság emberei. Jelezték, hogy be fogják tiltani azokat a műsorokat, amelyek létező társadalmi konfliktusokat hegyeznek ki, hogy növeljék a nézőszámot.

A hatóság azt akarja, hogy a show-k rendezői szakadjanak el a műfaj külföldi – elsősorban amerikai és koreai – példáitól. „Ehhez a kínai kultúra tartalékai elegendő önbizalmat adhatnak” – írták.

Kínában a televíziók nem hívhatnak meg műsoraikba olyan sztárokat és ismert személyiségeket, akik korábban áthágták a törvényt: kábítószert fogyasztottak, prostituáltak szolgáltatásait vették igénybe vagy ittasan vezettek. A műsoroknak celebek népszerűsítése helyett valóságos élethelyzeteket kellene bemutatniuk – áll a hatóság felhívásában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik