Kultúra
Karátson Gábor (Array)

Meghalt Karátson Gábor

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2015. 07. 23. 16:05

Életének nyolcvanegyedik évében hunyt el a Kossuth- és Prima-díjas író, műfordító, festő, filozófus, művészetpedagógus, a Magyar Művészeti Akadémia tagja.

Karátson Gábor 1935. május 21-én született Budapesten. Egyetemistaként 1956-ban szerepet vállalt az ELTE forradalmi bizottságában; a megtorlások idején börtönbüntetésre ítélték és kizárták az ország összes felsőoktatási intézményéből. 1968 óta rendszeresen szerepelt képzőművészeti kiállításokon. Nagy hatással volt rá Klee, Vajda és Bálint festészete, majd önálló utakon járva a természet, a napi újsághírek képei és a Biblia ihlették táblaképeit, bibliai akvarelljeit.

Karátson Gábor (Array)
Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

Több művészeti és filozófiai könyv szerzője volt. Lefordította Lao-ce Tao te kingjét és a Ji kinget. Ötvenhatos regény című önéletrajzi ihletésű könyvében könyörtelen őszinteséggel néz szembe korosztálya sorsával: a világégés és a kommunista diktatúra idején felnövő nemzedék tagjainak sokféle útját idézte fel, azokét, akik így vagy úgy részeseivé váltak az 56-os forradalomnak, börtönökben sínylődtek, megérték az úgynevezett rendszerváltozást is, nemegyszer szereplőivé válva az akkor lezajlott eseményeknek. Utolsó regénye, A csodálatos kenyérszaporítás 2014-ben jelent meg.

Karátson Gábort a Magyar Művészeti Akadémia saját halottjának tekinti. Temetéséről később intézkednek.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.