Kultúra

Teltházas színdarab lett Prágában a Mézga családból

cseh mézga család (Array)
cseh mézga család (Array)

A legmenőbb cseh színészek játszanak benne. Az MTVA engedélyezte a feldolgozást, de a rajzfilmsorozat rendezőjének már nem szóltak.

Nemcsak Magyarországon népszerűek a Mézga család kalandjai, a cseheknél és a szlovákoknál is legalább annyira beleivódtak a köztudatba, mint nálunk, egy egész generáció nőtt fel a rajzfilmsorozaton. Egy prágai színház a legmenőbb cseh sztárszínészekkel állítja színpadra Mézgáék legújabb történetét – írja az Index. A júliusi és októberi előadásokra az összes jegy elkelt.

A Mézga családból az 1960-70-es években három sorozat készült: az első sorozat epizódjai a „távoli rokon”, MZ/X jövőből küldött ketyeréi körül forognak, a másodikban Mézga Aladár mindenféle különös bolygóra keveredik űrhajójával, a harmadikban pedig az egész család Föld körüli útra indul Hufnágel Pisti meghívására. A cseh színdarabban a három sorozat legjobb elemeit gyúrják össze.

A prágai színház a darabról egyeztetett a jogtulajdonossal, az MTVA-val, amely 2020-ig adott felhasználási jogot Mézgáékra. Abban is megállapodtak, hogy az eredeti alkotóknak – Nepp József forgatókönyvírónak és Ternovszky Béla rendezőnek – a jegybevételek arányában egyenlő mértékű jogdíjat fizetnek.

Csakhogy Ternovszky az Indextől értesült először a színdarab híréről. Azt mondta: sem az MTV, sem más nem értesítette egyiküket sem, Romhányi Ágnest, a harmadik szerző jogutódját sem a csehországi színházi előadásról. Ternovszky felvette a kapcsolatot közös jogi képviselőjükkel, aki megteszi a szükséges lépéseket.

A rajzfilmsorozat cseh szinkronjában egyébként Mézgáékat Smolíkéknak hívták. Míg a szlovák változatban Gézát egyszerűen Gejza Miazgára fordították, a cseheknél Pepa Smolík lett, Paulát Gábinak nevezték el, Krisztából Týna, Aladárból Ládínek lett, Máris szomszédot pedig dr. Halířnak keresztelték.

A Mézga-család iránt még most is nagy a nemzetközi érdeklődés: 2011 óta Németországba, Hollandiába és Csehországba is újra eladták a sugárzási jogokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik