Kultúra

Hatalmas elbocsátás lesz a BBC-nél

Rengeteg pénztől esnek el, csak komoly leépítések árán tudják megtartani a műsorok megszokottan magas színvonalát.

Hatalmas leépítésre kényszerül a brit médiaóriás, a BBC, miután jelentős bevételcsökkenést volt kénytelen elszenvedni: több mint ezer dolgozójukat küldik el, főleg a menedzsmentből és az irodai részlegekből. Tony Hall vezérigazgató csütörtöki dolgozói tájékoztatójában közölte: a következő években 150 millió font finanszírozási hiánnyal kell szembenézniük, nagyrészt azért, mert a nézők a vártnál gyorsabban váltottak az internetes tartalomfogyasztásra.

A műsorok mindenek felett

Hall egyszerűbb, rugalmasabb működést ígért. Kijelentette: már így is jelentősen visszaszorították kiadásaikat, de muszáj volt lépni, hogy továbbra is ki tudják szolgálni a nézőket és különlegesen magas színvonalú műsorokat készíthessenek. „Minden elé azt helyezem, hogy a vállalatot hatékonyan és a lehető legegyszerűbben tudjuk működtetni” – jelentette ki Hall.

Az elbocsátások osztályok és felelősségi körök összevonásával valósulhatnak meg, a menedzsment is kevesebb szintből fog állni. Jelenleg számos területen tíz vezetői szint van a BBC-nél, ezek számát hétben korlátozzák. A kommunikációs, pénzügyi, humán erőforrás, informatikai és jogi osztályokon állandó eljárási formulákat veztnek be. Eddig három műszaki részlege volt a BBC-nek: egy a digitális technológiákkal foglalkozott, egy másikon a hírközlési mérnökök dolgoztak, egy harmadik pedig a nemzetközi adásokkal foglalkozott. Ezeket ugyancsak összevonják.

A tényleges elbocsátásokra jövő év elején kerülhet sor. A társaság egyébként 18 ezer embernek ad munkát, az elbocsátás tehát több mint ötszázalékos.

Nem elég lojális

A BBC-t előfizetői díjakból tartják fenn, amit mindenkinek be kell fizetni, aki az adások vételére alkalmas eszközzel rendelkezik. A díjak mértékéről ugyanakkor a kormány dönt, márpedig Cameron kabinetje nem szimpatizál túlzottan a brit közmédiával, melyet nem sikerült saját szolgálatába állítani. A konzervatívok egyenesen azzal vádolják a BBC-t, hogy a választási kampányban a munkáspárti jelöltet tüntették fel kedvezőbb színben. Így végső soron a kormány is nehéz helyzetet teremt a társaság számára – egyrészt azzal, hogy hosszú ideje nem emelték az előfizetői díjakat, másrészt azzal, hogy úgy döntöttek: a jövőben nem büntetnék azokat, akik ennek a díjnak a befizetését elmulasztják. Ez újabb 200 millió font kiesést eredményezhet.

Mindezek ellenére a társaság első embere azt mondta: az előfizetői díj befizetői felé demonstrálniuk kell, hogy bármennyire is nehéz döntéseket kell meghozniuk, a műsorok megszokottan magas színvonalát folyamatosan őrzik. „Ezért létezünk. Nem hagyhatjuk cserben a nézőket” – jelentette ki Hall.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik