Kultúra
Kállai István  (Array)

Meghalt Kállai István

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2015. 07. 02. 14:33

86 évesen korában hunyt el a Budapesti Operettszínház örökös tagja, József Attila-díjas dramaturg, író, humorista.

A magyar zenés színház kiemelkedő alakja volt. Már a Közgazdaságtudományi Egyetem iparszakának elvégzése alatt írt jeleneteket, rádiójátékokat. Első színházi munkája az Irány Caracas című komédia volt, ezt jó néhány vígjáték, zenés darab követte: a Kötéltánc, az Ugorj ki az ablakon!, a Férjek a küszöbön, a Majd a papa, valamint az Egymillió fontos bankjegy. 

Magyar és nemzetközi színpadra alkalmazott és írt számos zenés művet, operettet, íróként a Menyasszonytánc, átdolgozóként a Csárdáskirálynő, a Marica grófnő, a Mária főhadnagy, a Bajadér, a Madame Pompadour és az Egy éj Velencében dramaturgiai munkái is az ő nevéhez köthetők.

A színházon kívül a film világában is dolgozott, több sikeres forgatókönyvet írt: Kojak Budapesten (1980), Nápolyt látni, és… (1972), Fuss, hogy utolérjenek… (1972), A veréb is madár (1968). Sorozatokat írt a Magyar Televíziónak 1970-től, 1974-ben megalapította a televízió szórakoztató főosztályát, amelynek vezetője, majd főmunkatársa lett.

1981-től a Vidám Színpad dramaturgja, 1989-től a Budapesti Operettszínház dramaturgja és örökös tagja volt. 2006-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét. Kállai Istvánt gyászolja családja, A Budapesti Operettszínház saját halottjának tekinti. Temetéséről később intézkednek.

Fotó: MTI/Zih Zsolt

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.