Kultúra

Szörényi és Bródy is beszáll az István, a király új előadásába

Szörényi Levente (Array)
Szörényi Levente (Array)

Az olvasópróbával megkezdődött az előkészületek éles szakasza. A királydombi előadásokra már csak állóhelyek kaphatók. 

A rockopera új bemutatója augusztus 18-án és 19-én lesz a városligeti Királydombon. A rendező, Novák Péter azt mondta az olvasópróba előtt, hogy a mostani oratórikus feldolgozásban a zene és a szöveg, illetve a színpadra lépők élveznek prioritást, nem a látványelemek. „Nem akarunk véleményt formálni, ebben inkább a nézőkre számítunk.” Az István, a király a legnagyobb társadalomformáló erővel bíró darab volt az elmúlt három évtizedben – mondta Novák, aki szerint autentikus, a rendhagyótól eltérő előadás lesz, amelyben megmarad az érzelmi töltet, de marad talaj a gondolatoknak arról, miről is szól a történet.

„Az István, a király a létezésünkkel, identitásunkkal foglalkozik, eszmerendszerek befogadásával, hogy milyenek vagyunk, milyen országot építünk, léteznek-e elátkozott történelmi pillanatok vagy az emberek alakítják a történelmet, áldozatok árán” – mondta.

A díszlet kicsit az ókori színjátszást, az amfiteátrumot idézi meg, ugyanakkor egy-két elem időről-időre visszakacsint az 1983-as előadásra is. A történet megértésében mozgásszínházi háttér segít, de ezúttal kevesen lesznek a színpadon, plusz töltetet ad majd a fiatal képzőművészek műalkotásaiból álló háttérvetítés.

Az eredeti, Koltay Gábor által rendezett 1983-as előadás gárdájából hárman szerepelnek: Varga Miklós most is István király lesz (1983-ban Pelsőczy László volt a címszereplő, de az énekhangot Varga Miklós kölcsönözte), Deák Bill Gyula Táltost, Nagy Feró pedig Laborcot alakítja. Feke Pál lesz Koppány, a további főbb szerepekben Keresztes Ildikó (Sarolt), Danics Dóra (Gizella), Radics Gigi (Réka), Aradi Imre (Asztrik) és Kocsis Tibor (Vecelin lovag) lesz látható.

Színpadon lesz a két szerző is: Szörényi Levente elénekli a Te kit választanál című dalt, Bródy János pedig krónikásként lesz látható és hallható.

“Sajnálom, hogy az 1983-as királydombi bemutatón nem én voltam a címszereplő, de azért viszonylag gyorsan ‘rehabilitáltak’, hiszen már a következő évben én alakítottam Istvánt. A helyszín valóban újdonság lesz nekem, bár a 32 évvel ezelőtti előadás végén én is meghajoltam a többiekkel” – mondta Varga Miklós. Az énekes az MTI-nek azt mondta, ez a rockopera nyitotta meg számára a zenés színház kapuit.

Rosta Mária producer az olvasópróba előtt elmondta: az eredeti, augusztus 19-i, majd a később beiktatott 18-i eladásra egyaránt elfogyott mind a háromezer ülőhely, már csak állóhelyek kaphatók. A produkció a 2015-2016-os évadban az ország 14 sportcsarnokába megy el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik