Kultúra

Már az operában sem jön be a nők elleni erőszak

Kifütyültea londoni Covent Garden Királyi Operaház közönsége a Tell Vilmos című darab új feldolgozását a hétfői premieren.

A közönségnek nem tetszett, hogy a Damiano Michieletto olasz rendező által színpadra állított egyik jelenetben a Svájcot megszálló osztrák hadsereg néhány tisztje durván bántalmaz egy nőt egy banketten: pezsgőt erőszakolnak le a torkán, fegyverrel ijesztgetik, majd levetkőztetik és arra kényszerítik, hogy felfeküdjön egy asztalra.

Későb az operaház igazgatója közleményben sajnálkozott. 

“A produkció egyik jelenete a háborúban a nők ellen elkövetett erőszak brutalitására irányítja rá a figyelmet, a szexuális erőszak a háború egyik tragikus ténye.” Kasper Holten szerint az alkotók kifejezett szándéka volt, hogy ez a jelenet kellemetlen legyen, ahogy Rossini szerzeménye is tele van elszomorító, erőszakos pillanatokkal. “Sajnáljuk, ha vannak, akikben ez ellenérzést kelt” – fogalmazott az igazgató.

Damiano Michieletto ugyanakkor azt mondta, nem áll szándékában bármit is megváltoztatni. “Ha nem érezzük a brutalitást, a szenvedést, amellyel ezeknek az embereknek szembe kellett nézniük, ha el akarjuk rejteni, akkor az egész erőtlenné válik” – mondta a rendező a darab végén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik