Kultúra

Spangliztak az éjjel Stonehenge ősi köveinél az ünneplők

Nagy József
Nagy József

újságíró. 2015. 06. 21. 13:35

Páran cella sötétjében ünnepelték a napfordulót.

Huszonezren ünnepelték vasárnap a nyári napfordulót a délnyugat-angliai Stonehenge ősi köveinél. A tömeg piknikhangulatban köszöntötte a hajnalt az év legrövidebb éjszakájának végén. Különösebb rendbontás nem történt, csak “kábítószerrel összefüggő kihágások” miatt vettek őrizetbe kilenc embert.

A kultikus összejövetelek 1974-ben kezdődtek, amikor néhány százan a tiltás ellenére átmásztak a köveket akkor övező drótkerítésen, és a kitoloncolásukat elrendelő bírósági végzéssel is dacolva hat hónapig, a téli napfordulóig a helyszínen maradtak.

A nyolcvanas években többször is összecsapások voltak a jeles éjszakán a tömeg és a rendőrök között. A legsúlyosabb attak 1985-ben zajlott, mikor is tucatnyian szenvedtek súlyos sérüléseket. A hatóságok akkor 15 évre betiltották napfordulós szertartásokat, hat és fél kilométeres tilalmi övezetet jelöltek ki minden év június 21-én az emlékmű körül; az intézkedést csak 2000-ben vonták vissza.

Stonehenge(650x433).jpg (Array)
Télen is van napforduló

Sokan azok közül, akik ilyenkor évről évre összegyűlnek a legalább négyezer évesnek gondolt, 20-30 tonnás kőtömbökből épített kultikus emlékműnél, ezt abban a meggyőződésben teszik, hogy a koncentrikus sziklaköröket egy ősi napimádó szekta építette a nyári napforduló tiszteletére.

A szakértők ezt a lehetőséget sem zárják ki, de az utóbbi évek kutatásai feltárták, hogy Stonehenge valószínűleg nem egyszeri építkezés eredménye, hanem évszázadokon át folyamatosan bővítették, és biztos, hogy hosszú időn át temetkezési helyszínül és zarándokhelyként is szolgált.  Építésének pontos célja és ideje azonban változatlanul rejtély, mint ahogy az is, miként lehetett az akkori technológiával a súlyos sziklatömböket nyugat-walesi lelőhelyükről 150 kilométerre, jelenlegi helyszínükre szállítani, és a függőleges oszlopokat vízszintesen összekötő elemeket 8-10 méteres magasságba emelni.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2015. június 19.
Szorosan egymásra záródva parkolnak a gépjárművek a főváros VII. kerületének egyik mellékutcájában. A furgon néhány centiméteres távolságot hagyva állt be az előtte és mögötte álló járművek közé.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.