Kultúra
pecsi-fenyfestes-4(960x640).jpg (Array)

Fénnyel “rongálták” a kormánypropagandát

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2015. 06. 15. 15:54

A két pécsi művész anélkül értelmezte át a bevándorlásellenes üzenetet, hogy egy ujjal is hozzányúltak volna a plakátokhoz.

pécsi fényfestés (Array)

Két pécsi művész úgy „rongálta meg” a kormány bevándorlásellenes plakátjait, hogy valójában egy ujjal sem nyúltak hozzájuk: különböző alakzatokat vetítettek rájuk. Doboviczki Attila elmondta: évtizedek óta foglalkozik fényfestéssel, de nem neki, hanem a feleségének jutott eszébe az ötlet.

pécsi fényfestés 2 (Array)

A Facebookon csatlakozott hozzá Gyenis Tibor, ketten vették nyakukba a várost egy írásvetítővel. „A vetítés, a fény finom módja annak, hogy valamire hassunk anélkül, hogy magát a dolgot megváltoztatnánk. Nem erőszakos, nem rongál, de mégis alapvetően mássá tesz” – mondta Gyenis, aki végigfotózta az így „átalakított” plakátokat. Hozzátette: ők elsősorban művészek, nem szívesen politizálnak, de a plakátokat akkor sem tartják elfogadhatónak, ha lenne is igazságtartalom az üzenetükben.

pécsi fényfestés 3 (Array)

„Ez egy vizuálisan és tartalmában ócska kampány, egyértelműen a szavazóbázis kondicionálását célozza” – fejtette ki Doboviczki, hozzátéve, hogy érdekes volt az ő szempontjukból bevonódni ebbe a „hihetetlenül színvonaltalan beszédmódba”. „Állampolgári kötelesség reagálni egy ilyen, a közösségben elfogadott értékeket aláásó kampány kapcsán” – tette hozzá Gyenis.

pécsi fényfestés 4 (Array)

Nem lett volna egyszerűbb letépni őket? – kérdeztük, erre azt válaszolták: a tépés a hatalom játékszabályai szerint való lett volna, mert az egy beszorult és elkeseredett reakció.

pécsi fényfestés 5 (Array)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.