Kultúra
Ludvík Vaculík (Array)

Meghalt Ludvík Vaculík cseh író

Horváth Balázs
Horváth Balázs

hírszerkesztő. 2015. 06. 06. 21:39

A Kétezer szó című 1968-as kiáltvány szerzője 88 éves korában hunyt el a Prága melletti Dobrichovicében.

Bár az 1926-ban született Ludvík Vaculík a második világháború utáni legjobb cseh prózaírók közé tartozik, a cseh társadalom és a nagyvilág elsősorban mint a Kétezer szó (Dva tisíce slov) című, 1968 júniusában a Literární listy hetilapban megjelent kiáltvány szerzőjeként ismeri.

A korabeli csehszlovák társadalmat nagyobb közéleti aktivitásra felszólító legendás kiáltványt több száz cseh, szlovák és szlovákiai magyar értelmiségi is aláírta, akiket a prágai tavaszként elhíresült reformfolyamat erőszakos, katonai eltiprása után a kommunista hatóságok üldöztek.

 
Fotó: Wikipédia 

Pályafutását az ötvenes években újságíróként kezdte. 1966-ban jelent meg híres regénye, a Sekyra (magyar nyelven 1968-ban Szekerce címen), amely az apa és fiú konfliktusában két társadalmi rendet szembesít egymással.

A prágai tavasz eltiprása után Ludvík Vaculík kegyvesztetté vált, és bekapcsolódott az ellenzéki mozgalmak tevékenységébe. 1977-ben aláírta a Charta 77 emberi jogi felhívást, amiért nyíltan üldözte őt a csehszlovák kommunista rendszer.

Az általa alapított és irányított szamizdat kiadóban, a Petlicében jelent meg 1973-ban a Morcatá (Tengerimalacok) című regénye, amely hatalmas sikert aratott, és eddig mintegy húsz nyelvre fordították le. 1981-ben ugyancsak a Petlice kiadó jelentette meg a Ceský snár (Cseh álmoskönyv) című alkotását. Mindkét könyv magyar fordításban is olvasható.

Ludvík Vaculík számos cseh és külföldi irodalmi díjat és elismerést kapott. Halálával a cseh kulturális és társadalmi élet éles szemű elemzője és kritikusa távozott az élők sorából.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Kommentek

Migrants make their way through the countryside after they crossed the Hungarian-Croatian border near the village of Zakany in Hungary to continue their trip to north on October 16, 2015. Hungary said it will shut its border with Croatia at midnight, closing a major entry point for migrants bound for northern Europe, weeks after a similar move on its Serbian frontier triggered clashes with refugees.    AFP PHOTO / HANNA SONIA / AFP PHOTO / HANNA SONIA
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.