Kultúra

Nem találtak bizonyítékot Neruda megmérgezésére

Nem találtak perdöntő bizonyítékot az idegenkezűségre a Pablo Neruda Nobel-díjas chilei költő halálának körülményeit vizsgáló spanyol kutatók - derült ki a szakemberek előzetes jelentéséből.

A chilei kormány idén januárban nyitotta újra az 1973-ban elhunyt költő halálának egyszer már lezárt ügyét, olyan teszteket elrendelve, amelyeket – mérgezésre utaló – vegyi anyag okozta fehérjekárosodás kimutatására terveztek.
A Murciai Egyetem törvényszéki szakértői három féle fehérjét azonosítottak a maradványok vizsgálatakor: ezek közül kettő a költő előrehaladott prosztatarákjával magyarázható.

A harmadik forrása viszont nem volt azonnal egyértelmű, de a szakemberek szerint visszavezethető olyan természetes okokra, mint egy fertőzés, vagy a maradványok kezelése. Most szakértői bizottság fogja megvizsgálni az újabb bizonyítékot, és génvizsgálat is folyamatban van.

Neruda 1973-ban, röviddel az Augusto Pinochet vezette katonai államcsínyt követően hunyt el. Maradványait azért hantolták ki 2013-ban, hogy tisztázzák a költő megmérgezéséről felmerült gyanút. A vizsgálatok során nem találták jelét annak, hogy a szerzőt megmérgezték a kórházban, ahol rákbetegsége miatt kezelték.

A chilei kormány idén januárban nyitotta újra az ügyet és egy svájci laboratóriumban is további vizsgálatokat kezdeményeztek. Bár egy bíró februárban elrendelte a vizsgálat végleges lezárását és a költő április végi eltemetését Neruda egykori lakhelyén, Isla Negrában, családtagok és mások azt kérték a bíróságtól, akadályozza meg a szertartást, hogy további vizsgálatokat lehessen végezni a maradványokon a halál körülményeinek tisztázására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik