Kultúra

Ne ess pánikba! Kapj inkább elő egy törcsit!

Galaxis útikalauz (Array)
Galaxis útikalauz (Array)

Ma van a nemzetközi Törölközőnap. Éljen Douglas Adams! Éljen a vogon költészet! Arthur Dent és Zaphod Beeblebrox! A paranoid androidok! És a 42!!!

Douglas Adams rajongói ma mindenhová a törölközőjükkel mennek, így tisztelegnek a Galaxis útikalauz stopposoknak szerzőjének életműve előtt. Az évek óta május 25-ikéhez kapcsolódó mozgalom lényege: “A Törölközőnapon vidd magaddal a törölköződet! Hogy hová? Mindenhová!”

Az ötrészes Galaxis-sorozat kultikussá vált írója, Douglas Adams 2001. május 11-én, 49 éves korában hunyt el. S, hogy miért május 25-én van a törcsinap? Mert 2001-ben akkor tartották először… (Megemlítendő, hogy ugyanezen a napon van a Geek Pride Day, azaz a Kocka Büszkeség Napja is.)

Köszöntsük a Törölközőnapot egy igazi vogon verssel. Aki nem tudná, a vogon költészet a “harmadik legrosszabb a világegyetemben. A második legrosszabb Kria Azgótjaié. Amikor az Azgót Költők Nagymestere, Dagályos Morrogh előadta Óda a Kis Csomó Zöld Dagadékhoz, Melyet A Hónom Alatt Leltem Egy Nyári Reggelen című poémáját, a hallgatóságból négyen a helyszínen kimúltak belső vérzés következtében, és a Közép-Galaktikus Művészet-Manipuláló Tanács elnöke is csak úgy menekült meg, hogy lerágta a saját lábát. Morrogh mint jelentették, »csalódottan értesült« a költemény fogadtatásáról, és Kedvenc Fürdőszobai Gargarizálásaim című, tizenkét kötetes eposzának felolvasására készült, amikor is a saját vastagbele elkeseredett gesztusra szánta el magát az élet és a civilizáció védelmében. Egyenesen keresztül szökkent Morrogh nyakán, és kiszorította agyából a szuszt. A világ legrosszabb költészete megsemmisült alkotójával, a redbridge-i Paul Neil Milne Johnstone-nal együtt amikor a Föld bolygó megsemmisült. A Vogon költészet ezekhez képest enyhe.”

Íme, a mű Prostatikus Vogon Jeltz, vogon tisztviselő tollából:

“Ó, pirsönő morgolosta

Vizelevényeid mint at

öbbözös rejtjeméh hátán a szederjes gennyekély.

Huss, fohászom száll feléd

kedvelátos zümmögényem!

Abroncskodón körbesarj suhogó pettyeleveddel,

mert szétmarcangolom takonybibircsókjaidat

pacagánycsökömmel, meglásd!”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik