Kultúra

Elhallgat a zene Spanyolországban

tiltakozó zenészek (Array)
tiltakozó zenészek (Array)

Tiltakoznak a művészek a kultúra megadóztatása ellen.

Egy napra „elhallgat a zene” Spanyolországban szerdán – tudósít az MTI. A művészek a kulturális területet érintő 21 százalékos áfakulcs ellen tiltakoznak, ennek keretében olyan fotókat tesznek közzé magukról, melyeken fehér ragtapasszal ragasztják le szájukat.

Spanyolországban drasztikusan megemelték a kulturális események belépőjegyeinek áfakulcsát, a korábbi nyolcról 21 százalékra. Mintegy 250 ezren petícióban követelik az áfacsökkentést. A zenei koncertek belépői most a luxustermékekkel azonos áfakulcs alá esnek, míg más országokban jóval kisebb a kultúrát terhelő adó: Németországban 7, Franciaországban 5,5 százalék.

A súlyos adóteher a külföldi sztárok fellépését is befolyásolja, előfordul, hogy Spanyolország így teljesen kimarad egy turnéból. Tavaly emiatt maradt el Madridban egy Beyoncé-koncert. A kormány ígérte az áfa csökkentését, de nem lett belőle semmi.

Az egyik zenész, Manolo García arra figyelmeztetett, hogy az adóteher nemcsak a művészek problémája, hanem minden, a kulturális produkciókban közreműködő munkatársé, kezdve a sofőröktől egészen a világosítókig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik