Kultúra

Magyar filmklasszikust mutattak be Cannes-ban

Szegénylegények (Array)
Szegénylegények (Array)

Az elnyomó hatalom működését bemutató Szegénylegények ötven év után is érvényes alkotás – mondta Jancsó Miklós fia.

Ötven évvel a cannes-i nemzetközi premier után csütörtök este ismét bemutatták Jancsó Miklós Szegénylegények című filmjét a 68. cannes-i fesztiválon. A filmet Jancsó Dávid vágó, a tavaly elhunyt rendező legfiatalabb gyermeke ajánlotta a közönség figyelmébe. „A mindenkori elnyomó hatalom működéséről, a korrupcióról és szabadságvágyról szóló film földrajzi helytől és kormányoktól függetlenül, ötven év után is nagyon érvényes alkotás” – mondta.

A korszakalkotó mű Rózsa Sándor betyárjainak kézre kerítését eleveníti fel. Az elmúlt hónapokban a filmet felújították a Magyar Filmlaborban, így került a nagy klasszikusok felújított változatát bemutató fesztiválprogram nyitóestjére.

Jancsó Dávid elmondta: ez a tizedik alkalom, hogy Cannes-ban Jancsó-filmet mutatnak be. Gilles Jacob, a fesztivál több évtized után idén leköszönt elnöke igazi rajongó volt: a rendező halálakor azonnal írt a családnak.

A Szegénylegényeket 1966-ban az utolsó versenynapon mutatták be. Díjat nem nyert, de a nemzetközi kritika méltatása nyomán Jancsó Miklóst felkapta a világsajtó és elindította a nemzetközi karrier, a világhír felé. A rendező soha nem nézte meg újra a saját filmjeit, de néhány évvel ezelőtt ott ragadt a Szegénylegények londoni vetítésén és elégedett volt a filmmel: „ezt nem tudom, hogy lehetett megcsinálni” – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik