Kultúra

Végső búcsút vettek Kóti Árpádtól, a nemzet színészétől

Koti-Arpad(960x640).jpg (Array)
Koti-Arpad(960x640).jpg (Array)

Több százan vettek végső búcsút Kóti Árpádtól, a nemzet színészétől pénteken a debreceni Köztemetőben.

Debrecen egy ikonikus polgárát gyászolja, búcsúzik Kóti Árpádtól, a város díszpolgárától, egy olyan embertől, aki hajlíthatatlanul egyenes, őszinte, kivételesen karakteres egyéniségként írta be magát Debrecen történetébe – méltatta az életének 81. évében, április 26-án elhunyt Kossuth- és Jászai-díjas, érdemes és kiváló művészt a ravatalnál Papp László, a város polgármestere.

Felidézte, hogy a múlt esztendő Kóti Árpád éve volt: megkapta a Kossuth-díjat, köszöntötték 80. születésnapján, majd a nemzet színészei közé választották, amivel egész pályáját, egész életművét ismerte el a szakma. “Mindazt, amit ötven éven át a magyar nyelvért és irodalomért, a magyar színművészetért, a nemzeti színjátszásért tett” – mutatott rá Papp László.

Ráckevei Anna, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház igazgatója és a színésztárs Csikos Sándor a társulat nevében búcsúzott Kóti Árpádtól, aki több mint fél évszázadot játszott a debreceni teátrumban.

Felidézték egyebek mellett első nagy debreceni sikerét, amelyet a Kapaszkodj Malvin, jön a kanyar című darabban, a magyar hősi halott katona megformálásával aratott. Azóta több mint 60 rendezővel dolgozott, és 1963 óta több mint 200 bemutatója volt a Csokonai Színházban.

Kóti Árpád a halála előtti napokban is játszott, de már kiosztották új szerepét a következő évad első bemutatójára is.

A ravatalnál a pályatársak nevében Tréfás György operaénekes búcsúzott Kóti Árpádtól, majd Kállai Bori elénekelte a Kék nefelejcs című nótát, amelyet – mint a ravatalnál elmondta – még fiatal színészként kért tőle Kóti Árpád egy közös nótázáskor – erre az alkalomra.

Kóti Árpádot a római katolikus egyház szertatása szerint helyezték örök nyugalomra a debreceni Köztemetőben, a szertartást Bosák Nándor debrecen-nyíregyházi megyéspüspök vezette.

A színház társulatának a tagjai a temetés után a Csokonai Színház épületében idézték fel Kóti Árpádhoz kötődő közös emlékeiket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik