Kultúra

A Charlie Hebdo PEN-díjat kapott: sokan nem örültek

A Charlie Hebdo PEN-díjat kapott (Array)
A Charlie Hebdo PEN-díjat kapott (Array)

Több író távol maradt a nemzetközi írószervezet gálájáról, amelyen a szatirikus francia lap kapta meg az elismerést, Salman Rushdie viszont mellszélességgel támogatja a magazin rangos kitüntetését.

A PEN díját átvevő Charlie Hebdo francia szatirikus magazin képviselőit álló ovációval köszöntötték kedden a nemzetközi írószervezet New York-i Természettudományi Múzeumban megrendezett irodalmi gáláján.

Az irodalmi és emberi jogi szervezet márciusban jelentette be, hogy a Charlie Hebdo a PEN Amerikai Központjának május 5-i gáláján Toni és James C. Goodale-díjat kap a szólásszabadság bátor képviseletéért.

 
Fotó: Europress

A PEN döntése érzelmektől fűtött vitát indított el neves írók körében arról, hogy vajon a lap megérdemli-e a kitüntetést. A szigorú biztonsági intézkedések közepette megrendezett gálán írók százai vettek rész, köztük Salman Rushdie és Neil Gaiman. Rushdie a napokban teljes mellszélességgel állt ki a francia lap díjazása mellett.

Ugyanakkor több író távollétével tüntetett a Charlie Hebdo elismerése miatt. Michael Ondatje, Peter Carey és négy további korábban meghívott szerző lemondta részvételét, mert úgy vélték, a magazin Mohamed-karikatúrái támadóak.

A PEN díjátadón szintén a szabad véleménynyilvánítás terén nyújtott bátor helytállásáért jutalmazta a szervezet Khadija Iszmailovát. A PEN honlapja (pen.org/2015-PEN-gala) szerint az azerbajdzsáni újságírónő, akit 2014 decembere óta előzetes letartóztatásban tartanak, a helyi korrupciós ügyeket leleplező tényfeltáró cikkeivel vált ismertté.

A gálán Tom Stoppard drámaíró irodalmi munkásságáért részesült elismerésben, Markus Dohle, a Penguin Random House igazgatója pedig a globális irodalmi közösség vezetésében betöltött szerepéért kapott díjat.

A Charlie Hebdo párizsi szerkesztőségére januárban terroristák támadtak rá, a két szélsőséges iszlamista fegyveres 12 embert ölt meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik