Kultúra

Azurák: sohasem mentem a főnökeim nyakára

Azurák Csaba (Array)
Azurák Csaba (Array)

Interjúban beszélt a hírműsoros politizálásról, a Tények és a tartalom kérdéséről és új pozíciójáról. Félni nem kell, Azurák ott lesz a Tényekben!

Játék alakult ki a Last Days of Tények tumblr és a Tények szerkesztői között – tippelte meg Azurák Csaba, mi állhat amögött, hogy a Tv2 hírműsorában rendszeresen adnak vicces szalagcímeket. Azurákot nemrég nevezték ki a csatorna aktuális műsorainak főszerkesztőjévé, ezért interjút adott az Indexnek.

Tartalom? Ugyan! Nézettség? Igen!

Azurák beszélt arról, milyen egy jó hírműsor, ebben egy újságcikkhez hasonlította azt, mondván a nézettség legalább olyan fontos mérőszáma, mint a tartalma. “Az elmúlt 15 évben azt megtanultam, hogy a nézettség sajnos nemcsak a tartalmától függ, hanem még legalább négy dologtól. Az első az, hogy hol megy” – magyarázta. Példának a Bajnokok Ligája meccseit hozta fel, amik az utóbbi években több csatornát is megjártak, mégsem volt egységes a nézettségük.

Szerinte a tartalom mellett fontos pl. az, hogy milyen műsorok előzik meg és követik az adott hírműsort, milyen erős a brandje, milyen a műsorvezetés és így tovább. Hozzátette, újságíróként neki is fáj, hogy manapság már nem a tartalom a lényeg. Azurák szerint eleve új műsorok hamarabb bukhatnak meg, ráadásul a kis tévécsatornák is jönnek fel, egyre magasabb közönségarányt képviselve.

A hírműsor nem adok-kapokra való

Az RTL Híradóról azt mondta, “hogy ők miért a botránypolitikával foglalkoznak, az rájuk tartozik, ők tudják, mit miért csinálnak, én biztos nem akarom ebből a szempontból felvenni velük a versenyt.” Azurák szerint az embereket érdeklő közéleti és nem politikai anyagokat kéne csinálnia a Tényeknek, a politika ugyanis nem kampányhelyzetben nem érdekes. Szerinte nem személyeskedésre, adok-kapokra kell a hírműsorokat felhasználni, és a kriminek is ugyanúgy helye van ott. Hozzátette, persze ők is lekövették a fideszes ügyeket vagy a tapolcai választást.

 

Azurák szeretné erőltetni a riportműsor vonalat, és nem akarja az RTL-es Házon kívüllel összevetni azt. Szerinte fel kell férnie a Tv2 palettájára egy Napló-szerű oknyomozó magazinnak is (ahonnan amúgy Azurák is elindult, és roppantul hiányzik is neki). Szóba került a Tények jelenlegi hossza is, ezt Azurák szeretné feszesebbre szabni, bár tudja, a hirdetőknek értékes felirat a nézett műsor.

A Tv2 érzékeny a problémákra

Ő maga nem volt sohasem karrierista, “soha nem könyököltem, nem mentem a főnökeim nyakára”, de meglepően gyorsan került a rádióból a műsorvezetői székbe, szerinte talán túl gyorsan is (Azurák 39 éves). A jelenlegi pozíción sokat gondolkodott, nem a pénz érdekelte, hanem hogy hatvan ember munkájáról dönthet mostantól. Aki szereti Azurákot műsorvezetőként, annak se kell aggódnia, marad a Tények székében, miközben már azon gondolkozik, hogy hírportált fejleszt a Tv2-nek.

Az Éden Hotel nemierőszakos botrányáról elmondta Azurák, egyértelműen hibáztak, de bocsánatot is kértek érte. A következő mondatot szó szerint idézzük: “Azért is fájó a dolog mert a TV2 tényleg érzékeny azokra a társadalmi problémákra, amelyek során gyerekek, nők, elesettek kerülnek megalázó, méltatlan helyzetbe.” Szerinte a csatorna eddig is sok riportot készített ilyen ügyekben, de ezt most fokozni szeretnék és kampányt is indítanak műsoraikban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik