Kultúra

Írók tiltakoznak a Charlie Hebdo díja ellen

A PEN vezetője szerint nem kell egyetérteni a karikatúrák tartalmával ahhoz, hogy elismerjék, ahogy a terrortámadás áldozatául esett szerkesztőség kiállt a szólásszabadság mellett.

Több neves író úgy döntött, hogy nem vesz részt a PEN Amerikai Központjának jövő keddi gáláján, mert elfogadhatatlannak tartják, hogy az irodalmi és emberi jogi szervezet idén a terrortámadás áldozatául esett szerkesztőséget kívánja kitüntetni – tudósít az MTI.

Maga a szervezet jelentette be, hogy több írót is felháborított, ahogy a muszlimokat és „általában a jogfosztottakat” ábrázolják a szatirikus lapban. A francia magazint a szólásszabadságért való bátor kiállásukért jutalmazzák.

Francine Prose amerikai írónő, aki korábban a PEN Amerikai Központjának elnöke volt, elmondta: bár a határok nélküli szólásszabadság híve és elítéli a terrortámadást, mégis elég dühös lett, amikor meghallotta a Charlie Hebdo kitüntetésének hírét, a díj ugyanis szerinte a díjazottak munkája iránti tiszteletet és csodálatot hivatott kifejezni.

Nem vesz részt Az angol beteg című regény szerzője, Michael Ondaatje sem, aki Prose mellett a házigazdája lett volna a díjátadónak.

Andrew Solomon, a PEN jelenlegi vezetője közölte: a Charlie Hebdo valóban nemcsak az iszlám szélsőségeseket sértette, hanem más muszlimokat és egyéb csoportokat is, de szándékuk nem az inzultálás volt, hanem tiltakozás a szólásszabadság korlátozása ellen. „Nem hisszük, hogy bárkinek is helyeselnie kellene a rajzok tartalmát azért, hogy elismerjük az elveket, amelyekért a lap munkatársai kiálltak, vagy dícsérjük a bátorságot, amivel szembenéztek a halálos fenyegetésekkel” – hangsúlyozta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik