Kultúra

Szex témájú stand-up és rekordkísérlet

24 órán át non-stop viccelődnek egy budapesti színházban.

Március 28-án és 29-én 24 órás kabaré maratonnal állítanak emléket a 110 éve született Rejtő Jenőnek. Interjú Ürmös Zsolttal, az egyik szervezővel.

A maraton első műsorszáma a Rejtőzködő Kabaré a’ la Rejtő Jenő. Ez pontosan mit takar?

A címmel azt szerettük volna jelezni, hogy a maratonnal Rejtő Jenő előtt tisztelgünk, aki amellett, hogy sikeres regényíró volt, rengeteg bohózattal és tréfával örvendeztette meg a pesti kabaré publikumát. Ezért a Kabaré Maraton a múlt század 30-as éveinek hangulatát idézve indul: Rejtő Jenő, Központi ügyelet című jelenetével. Éles István megidézi Kellér Dezsőt, és Kazal Lászlót is – előbbi egyébként az színház első főrendezője volt, Kazal pedig itt kezdte karrierjét kartáncosként.

Ez már a második Kabaré Maraton lesz – ezek szerint sikeres volt a tavalyi.

Igen, nagyon pozitív volt a fogadtatás, szombaton teltházzal indult, és vasárnap, az utolsó 4-5 órát is teltházzal zártuk. Egy kicsit tartottunk tőle, hogy lesznek olyan órák, például hajnalban, amikor annyira megfogyatkozik majd a közönség, hogy a humoristáknak egymást kell szórakoztatniuk a történeteikkel, de szerencsére az éjszakai órákban is érkeztek a nézők.

Volt, aki végig kitartott?

Igen, négy olyan lelkes nézőnk volt, aki mind a 24 órát kibírta.


Ürmös Zsolt a 2014-es maratonon. Fotó: Dusa Zsolt

Mit várhatunk Kovács Kovi István fellépésétől?

Pikáns, szókimondó stand-upot, ahol Kovi a felnőtt filmipari munkássága legviccesebb történeteit meséli el. Kovi a tavalyi maratonon nálunk debütált a humor műfajában, és nagyon sikeres volt az estje, úgyhogy nem volt kérdés, a késő esti órákban idén is műsorra tűzzük.

Szemléltető eszköz is lesz?

Az nem, viszont lesznek remek társai: Putz Attila pikáns dalokkal színesíti a műsort, Szép Bence pedig moderátorként, humormentorként működik közre.

Mit kell tudni a 8 órás stand-up comedy rekordkísérletről? A nézők kimehetnek közben pisilni?

A rekordkísérlet ötlete úgy merült fel, hogy a brigádunk egyik tagja, a Showder Klubban nemrég debütált Szikra Laci elég jó beszélőkével rendelkezik. Egy gyöngyösi fellépésnél például 10 percre akart felmenni a színpadra, hogy felkonferálja Maksa Zolit, végül 50 perc elteltével jött le a színpadról. Amikor pár éve Badár Sanyi a SZIN-en 7 és fél órát dumált egyfolytában, Laci kitalálta, hogy megpróbálná megdönteni Badár csúcsát. Most sikerült méltó helyet és alkalmat teremteni ennek a rekordkísérletnek. És valóban, az egyetlen nehézséget az okozhatja, hogy míg a közönség kimehet a mosdóba, Lacinak végig a színpadon kell állnia.


Somogyi András a 2014-es maratonon. Fotó: Dusa Zsolt

Mit vártok a tehetségkutatótól?

Nem új keletű dolog nálunk, már több mint két éve tartunk havonta két alkalommal stand-up klubesteket a Bethlen Téri Színház kávézójában. Itt bárki színpadra léphet, ha van 5 perc jó dumája. A maraton Open Mic műsorsávjában az itt feltűnt, általunk legjobbnak tartott humoristák lépnek színpadra, hogy a stand up klubnál egy kicsit nagyobb publikum előtt is kipróbálhassák magukat.

Ki áll a rendezvény mögött? Soros György? Simicska? Multik?

Ahogyan tavaly, úgy idén is mindenféle állami és szponzori támogatás nélkül hozzuk tető alá a maratont.

Kabaré Maraton 2015

A Stand Up Brigád a Bethlen Téri Színházzal együttműködve március 28-án este 7-től 24 órás kabaré maratonnal állít emléket a 110 éve született kiváló írónak, Rejtő Jenőnek. A maraton március 28-án 19 órakor a 30-as évek népszerű kabarészerzőjének művével indul, és vasárnap 21 óra körül, a Showder Klub humoristáival, Rekop Györggyel és Lorán Barnabás Trabarnával zárul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik