Kultúra

Porrá égett a múlt az Uvaterv raktárában – fotók

uvaterv (uvaterv)
uvaterv (uvaterv)

A tűz martalékává lett egy fontos fotógyűjtemény egy része, mely az 1950-es évektől kezdve örökítette meg az ország nagy építkezéseit. Önkéntesek próbálják menteni a menthetőt.

 fotó: Csanádi Gábor

Jó esetben is négy-ötezer kép maradhatott meg abból a harminckétezerből, amelyek a Rákosi-korszak alatti építkezésekről készültek – írja az Index. Az egykori állami tervezőcég, az Uvaterv pincéjében egy zárlatos kapcsoló miatt ütött ki tűz.

fotó: Dénes Attila


fotó: Bujtás Csaba

1949-től kezdve a cég első másfél évtizedének munkásságát gyönyörű, részletgazdag képek őrizték, melyek az akkori csúcstechnológiával készültek. Ezt az állományt érte a legnagyobb veszteség, mert a korai korszak képeit őrző dobozok feletti villanykapcsolótól indult a tűz.

 fotó: Erdélyi Katalin


fotó: Kiev Nyolcvannyolc

Nagyrészt elvesztek az 1950-ben indult és 1953-ban leállított metróépítkezés képei és a felrobbantott hidak helyreállítását megörökítő fotók is. Pedig a beruházásokat a munka fázisai szerint, részletesen és folyamatosan dokumentálták. Az 1956 utáni időszak képeinek mintegy fele megmenekülhetett, a Fortepan internetes fényképarchívum önkéntesei dolgoznak azon, hogy mentsék a menthetőt.

 fotó: Körmendi Fruzsina


fotó: Soós Andrea

Az oltással járó víz jelenti a legnagyobb veszélyt a negatívokra. Nagyon gyorsan kellett lépni, mert ha 48 óránál többet van vízben a kép, a celluloidrétegről leoldódik az emulzió, a fotó megsemmisül. Az önkéntesek gyakorlatilag pernyével teli vizes masszát vittek haza, amit kádba raktak, a papírokat óvatosan lefejtették a negatívokról, megszárították a képeket és digitalizálták. Jövő héten derül ki, hogy mennyi képet sikerült sziszifuszi munkával megmenteni, az önkéntesek munkájuk mellett, éjszakánkánt szkennelték a fotókat és a költségeket is ők állták.

 fotó: Kertész-Farkas Csaba


fotó: Cserkuti György

Az egykor 2500 embert foglalkoztató Uvatervet a ’90-es években privatizálták, a fényképgyűjtemény is a magántulajdonoshoz került, de jelezték: nem kérik vissza a kint lévő fotókat, úgy vélik, annak legjobb helye egy közgyűjteményben lenne. A teljes, százhúszezer darabos állománynak körülbelül egyharmada vészelhette át a múlt heti tüzet.

fotó: Zács Ágoston

A mentésről készült képeket a Fortepan Facebook-oldaláról válogattuk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik