Fodor Ákos költő (Fodor Ákos költő, meghalt Fodor Ákos)
Kultúra

Meghalt Fodor Ákos

Egészen biztos,/ hogy előbb-utóbb ez vagy/ az lesz, így vagy úgy.

A költő, műfordító, a haiku nagymestere 70 évesen hunyt el. Az erről szóló szűkszavú információ olvasóinak Facebook-csoportjában jelent meg. 

Tisztelői egyik haikujával búcsúztak tőle: 

Ne terítsetek.
Ne bontsatok ágyat. Csak
búcsúzni jöttem.

 

Fodor Ákosnak 1978-ban jelent meg első verseskötete Kettőspont címmel. 2003-ban Artisjus Életműdíjjal2006-ban Nádasdy Kálmán-díjjal, 2007ben az Artisjus Irodalmi Alapítvány Irodalmi Díjával, 2010-ben Bank Austria Literaris osztrák irodalmi díjjal ismerték el tevékenységét.

A haiku

A haiku (俳句; Hepburn-átírással: haiku) a japán költészet egyik jellegzetes versformája, mely már a 13. században megjelent a szigetországban, majd a 20. század elejétől a világirodalomban is népszerű lett.

Háromsoros, 17 szótagból álló, hangsúlyos vers. A sorok rendre 5, 7 és 5 szótagosak. A sorvégek rímelhetnek, de ez nem előírás.

Szigorú, alakilag kötött verselés, amelyet ebben a formájában egyetlen más nyelvre sem lehet tökéletesen átültetni, vagy újrakölteni.

Erős zeneiség jellemzi, részben a szimmetrikus forma ritmusa, részben a magán- és mássalhangzók hangulati értéke miatt, melyekre a vers rövidsége miatt a befogadó is nagyobb figyelemmel van.

Néhány további műve a citatum.hu oldalról

 

Búcsú az élettől

Szerves életbe merülten
sebeztem és sebesültem.

Mindezeken túlvagyok.
El- és megbocsássatok.

 

Félelem  

Amitől nem félsz:
megölhet; ám amitől
félsz: el is pusztít.

 

Fejlődés

Rettegőnek és
kegyetlennek születtem.
A jót tanulom.

 

Szerelem

A szerelem sem úgy pottyan az emberre, mint cserép a háztetőről, hanem már igen szerelmesnek kell lennünk ahhoz, hogy a számtalan szembejövő közül épp mi ketten tudjuk azt mondani egymásnak: te vagy az!

Mindennapok   

Egészen biztos,
hogy előbb-utóbb ez vagy
az lesz, így vagy úgy.

 

Félelem

Félek azoktól,
akik félnek – csoda hát,
hogy magamtól is?

 

Motiváció

Fölépíteni
és belakni magamat
napmintnapmintnap.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.