Kultúra

Kincsre leltek két méregdrága festmény hátoldalán

Cézanne Trees (Cézanne Trees, festmény)
Cézanne Trees (Cézanne Trees, festmény)

A festő halála után 109 évvel kerültek napvilágra a műtárgyak.

Paul Cézanne két befejezetlen vázlatára bukkantak amerikai restaurátorok a francia posztimpresszionista festő két alkotásának a hátoldalán.

Az egyik skicc ceruzarajz, a másik akvarell. A szakemberek akkor találtak rájuk, amikor Cézanne két tájképakvarelljén, a The Chaine de l’Etoile Mountains és a Trees címűn állagmegőrzést végeztek.

“Az alapítvány 1921-ben vásárolta a két művet Leo Stein amerikai gyűjtőtől, aki valószínűleg nem tudta, mit rejtenek a hátoldalak – mondta Martha Lucy, a Barnes Alapítvány kurátora. – Ezek a vázlatok ablakot nyitnak Cézanne alkotói folyamatára, ami igazán felbecsülhetetlen.”

A The Chaine de l’Etoile Mountains fonákján Cézanne fákat kezdett el grafitceruzával rajzolni, majd festékre váltott. A Trees hátoldalán színes házakat ábrázoló részletesebb akvarell vázlat látható.

Paul Cézanne: The Chaine de l’Etoile Mountains Fotó: barnesfoundation.org

Kétoldali

Az akvarelleket már korábban is kivették a keretükből, ám mindkettő hátoldala barnapapírral volt fedve, ezért maaradhattak rejtve vázlatok. Most épp az amúgy savas barnapapír miatt kellett állagmegőrzést végezni, s kicserélni azt savmentes papírra.

A vázlatokat április 10. és május 18. között mutatják be kétoldalú keretbe helyezve, hogy a képek mindkét oldala jól látható legyen.

A posztimpresszionista festőktől nem állt távol az a gyakorlat, hogy vázlatkönyveik papírlapjainak vagy nagyméretű vásznainak mindkét oldalán dolgozzanak.

1906-os haláláig Cézanne több ezer rajzot készített, számos olajfestményeihez való előkészület gyanánt készült, jó néhányat pedig csak a színekkel és vonalakkal való kísérletezés miatt vetett papírra. 

Paul Cézanne: Trees Fotó: Europress

Ajánlott videó

Olvasói sztorik