Kultúra

Felbecsülhetetlen értékű da Vinci-festmény került elő

leonardo da vinci festmény (leonardo da vinci, )
leonardo da vinci festmény (leonardo da vinci, )

Az évszázadok óta elveszettnek hitt 61-szer 46,5 centiméteres alkotást az olasz rendőrség kérésére foglalták le Svájcban, ahova illegálisan került a hatóságok szerint.

Leonardo da Vincinek tulajdonított festményt foglaltak le Svájcban. A hatóságok keddi tájékoztatása szerint egy évszázadok óta elveszettnek hitt, felbecsülhetetlen értékű olajfestményről van szó.

A 61-szer 46,5 centiméteres alkotást az olasz rendőrség kérésére foglalták le, a hatóságok szerint illegálisan került Svájcba, ahol egy luganói széfben őrizték.

Fotó: Europress Fotóügynökség

Az 1452 és 1519 között élt Leonardo da Vinci Ritratto di Isabella d’Este (Isabella d’Este portréja) című festményének eredetiségét azt követően fogják megerősíteni, hogy visszakerült Olaszországba.

A hatóságok 2013 augusztusában kezdtek vizsgálódni az ügyben, miután az észak-olaszországi Pesaro bíróságán feljelentést tettek egy ügyvéd ellen, aki állítólag megbízást kapott egy 95 millió euró (29,4 milliárd forint) feletti összegre becsült kép értékesítésére. A nyomozás során fény derült arra, hogy a festményt a megfelelő papírok nélkül külföldre vitték. A mű akkor már Svájcban volt, de eltűnt a hatóságok látóköréből, és nem is bukkantak a nyomára egészen tavaly nyárig. Állítólag 120 millió euróért (37,12 milliárd forintért) próbálták értékesíteni. A rendőrség a kép tulajdonosa után is nyomoz.

A Leonardónak tulajdonított alkotás Isabella d’Este márkinét, korának egyik leghíresebb nőjét, a kulturális és a politikai élet kiemelkedő alakját ábrázolja. Az asszonyt Tiziano is megfestette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik