Kultúra

Meghalt Bitskey Tibor

A Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas érdemes művész, a Nemzet Színésze 85 éves korában, rövid betegség után hunyt el.

Bitskey Tibor 1929-ben született Rákoskeresztúron. A Színművészeti Akadémiát 1953-ban végezte el, de pályafutását már 1951-ben elkezdte a Magyar Néphadsereg Színházában. Játszott a Nemzeti Színházban, a Vígszínházban, majd a Tháliában és az Arizónában. Számtalan színpadi, filmes és szinkronszerep fűződik nevéhez. 2000-ben kapott Kossuth-díjat, 2014-ben választották meg a Nemzet Színészének.


Fotó: MTI / Mészáros János

A magyar- és a világirodalom szinte valamennyi nagy alkotójának darabjában játszott színházi pályafutása során. Filmszerepei között történelmi filmek, krimik, vígjátékok figurái egyaránt voltak. E mellett mintegy húsz tévéfilm és sok szinkronszerep fűződik a nevéhez. 

Láthatta a közönség többek között Az ember tragédiája Ádámjaként, az Oidipusz király Kreónjaként, a Csongor és Tünde Csongorjaként és a Fáklyaláng Kossuthjaként. Filmszerepei közül kiemelkedik az Egy pikoló világos főszerepe, vagy az olyan Jókai-adaptációk, mint A kőszívű ember fiai, az Egy magyar nábob és a Kárpáthy Zoltán. Bitskey Tibor volt Torrente szinkronja, de például Vjacseszlav Tyihonov és Sean Connery magyar hangja is.

2013-ban a Magyar Érdemrend középkeresztjével tüntették ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik