Kultúra

Nyáry Krisztián lesz a Magvető igazgatója

Nyáry Krisztián (Nyáry Krisztián)
Nyáry Krisztián (Nyáry Krisztián)

A „tradicionális közönség" mellett új, minőségre nyitott olvasói csoportokat céloz meg a népszerű irodalomtörténész, aki az Athenaeum kiadó igazgatását is elvállalta márciustól.

A Magvető Kiadó főszerkesztője Dávid Anna, az Athenaeum Kiadó főszerkesztője pedig Szabó Tibor Benjámin lesz – áll a Magvető Kiadó MTI-hez eljutatott szerdai közleményében.

A közlemény szerint az új felállással a cégcsoport a Magvető és az Athenaeum hagyományos erényeinek megőrzése mellett szeretné elérni, hogy nagyobb figyelem jusson a szerzők és az olvasóközönség közötti kapcsolat gazdagabbá és színesebbé tételére, így bizonyítva: a magas kultúra a piaci viszonyok között is virágozhat.

Nyáry Krisztián irodalomtörténész, a Líra csoporthoz tartozó Corvina kiadó szerzője az elmúlt két évtizedben kommunikációs szakemberként dolgozott. A Magvető és az Athenaeum kiadók vezetőjeként célja, hogy az ott publikáló szerzők művei tradicionális közönségük mellett új, minőségre nyitott olvasói csoportokhoz is eljussanak – olvasható a közleményben.

Fotó: MTI/Beliczay László

Legutóbb megjelent könyvéről, az Igazi hősök címűről itt olvashat ajánlót, a nagy sikerű Így szerettek ők című irodalmi szerelmeskötetéből pedig egy korábbi Matinéban közöltünk részletet. 

Dávid Anna húsz éve dolgozik könyvkiadóknál különféle területeken, 2001 és 2007 között a Magvető munkatársaként számos jelentős szerző kötetét szerkesztette. Főszerkesztőként a megbecsült szerzők szakmai támogatása mellett új írók felkutatására is koncentrálni kíván.

Szabó Tibor Benjámin író, irodalomkritikus 2011-2014 között az Új Könyvpiac könyvszakmai magazin felelős szerkesztője volt, jelenleg az Athenaeum Kiadó vezető szerkesztőjeként dolgozik. Az Athenaeum önálló arculatának erősítésén, illetve azon szeretne dolgozni, hogy a minőségi szórakoztató irodalom és ismeretterjesztés az erősödő piaci versenyben is megtalálja közönségét.

Morcsányi Géza, a Magvető Kiadó jelenlegi vezetője a Líra Kiadói Csoport igazgatójaként és a Líra Könyv Zrt. igazgatósági tagjaként dolgozik tovább. A műfordító és dramaturg húsz éve került a Magvető élére, amelyet vezetése alatt az elmúlt évtizedben ötször is az év kiadójának választott a szakma. Morcsányi Géza, aki 2006 óta a kortárs világirodalom legnépszerűbb szerzőinek műveit publikáló Athenaeum Kiadót is irányította, ezentúl az egész cégcsoport kiadói tevékenységének összehangolásáért felel.

A Líra Kiadói Csoport a Magvető és az Athenaeum kiadók mellett a Corvina, a Manó Könyvek, a Generál Press és a Rózsavölgyi és Társa kiadót is magába foglalja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik