Kultúra

Betegsége miatt távollétében tüntették ki Törőcsik Marit

Törőcsik mari  (Törőcsik Mari )
Törőcsik mari  (Törőcsik Mari )

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő kapta idén a Kölcsey Társaság által alapított emlékplakettet. Az ünnepségre rányomta bélyegét a párizsi mészárlás. 

A magyar kultúra napja alkalmából rendezett vasárnapi, szatmárcsekei ünnepségen Jánosi Zoltán, a Kölcsey Társaság elnöke laudációjában méltatta a betegsége miatt távolmaradó színésznőt, majd jelképesen átadta számára a Melocco Miklós szobrászművész által készített plakettet. Mint mondta: Törőcsik Mari jóval több mint száz filmben és számtalan színházi előadásban megformált szerepei “felejthetetlenül rajzolódnak rá” kulturális emlékezetünkre. Az elnök felidézte, hogy Törőcsik Marit külföldön is számos elismeréssel, Chicagóban, Cannes-ban, Karlovy Varyban és Salernóban a legjobb női alakítás díjával, itthon pedig többek közt Balázs Béla-, Kossuth- és Jászai Mari-díjjal, valamint a Nemzet Színésze címmel tüntették ki. Törőcsik Mari telefonon mondott köszönetet: felelevenítette a Himnuszhoz kapcsolódó gyerekkori emlékeit, majd meghatottan Pilinszky János Négysoros című versével megköszönte az elismerést.

A több száz érdeklődő részvételével a helyi református templomban megtartott ünnepségen a díjátadót megelőző istentiszteleten Kiss-Rigó László római katolikus püspök arról beszélt, a kultúra áldása és hatása éppen az, hogy közösséggé tud formálni és kovácsolni egy csoportot vagy egy nemzetet. A kultúra identitást ad és erősít, ezzel immunitást nyújt minden szellemi és lelki rossz befolyás ellen – tette hozzá.

Bölcskei Gusztáv református püspök szentbeszédében a párizsi események kapcsán azt mondta, hogy amikor kultúráról, civilizációk összetalálkozásáról van szó, érdemes elcsendesedni, elgondolkodni azért, hogy elkerüljük az előítéletességet vagy a könnyelmű általánosítást, ami soha nem vezet jóra. “Mert mindegy, hogy az az élet, amit kioltottak keresztyén, zsidó, mohamedán, hitetlen, az mind-mind istengyalázás és istenkáromlás” – fogalmazott a püspök. Ugyanakkor Bölcskei Gusztáv rámutatott: aki azt gondolja, hogy a másik hitét és meggyőződését a maga kénye-kedve szerint kigúnyolhatja, besározhatja, annak is legalább egy kis időre el kellene jutni ahhoz a csendhez, amelyikben megkérdezi magától, “én mit tettem azért, hogy ez így legyen?”.

Az ünnepséget követően a résztvevők elhelyezték az emlékezés koszorúit Kölcsey Ferenc síremlékénél. A magyar kultúra napját – 1989 óta – január 22-én ünneplik, a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.

Az 1995-ben alapított Kölcsey-emlékplakettet a magyar művésztársadalom azon képviselői kaphatják meg, akik életművükkel és tevékenységükkel nagyban hozzájárultak a hazai és az egyetemes kultúra gazdagításához. Tavaly Vári-Fábián László József Attila-díjas költő, műfordító vehette át, de a díjazottak között volt Sebestyén Márta népdalénekes, Görömbei András irodalomtörténész-esszéíró, Jankovics Marcell filmrendező, Makovecz Imre építész és Csoóri Sándor költő is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik