Kultúra

Bárki megveheti Elvis Presley legelső felvételét

A lemezt a poplegenda 1953-ban Memphisben énekelte fel a Sun Records stúdióban, mindössze 18 éves korában. Az énekes csütörtökön lenne 80 éves.

Presley a felvételt, amelyért 4 dollárt fizetett, az anyjának szánta születésnapi ajándékként. A történet szerint Presley hazafelé megállt egyik barátjánál meghallgatni a felvételt, amely végül ott is maradt. A Presley-családnak ekkor még nem volt lemezjátszója.

A még ma is hallgatható, kitűnő állapotban lévő hanglemez évtizedekig ennél a barátnál maradt, azonban csütörtökön, más Elvis-relikviákkal együtt árverezik el Gracelandben, a sztár egykori memphisi házában. Az időpont különlegessége, hogy Presley éppen csütörtökön lenne 80 éves.

“Remélem, hogy valaki olyan szerzi meg a felvételt, aki nagy Elvis-rajongó, és értékelni tudja” – nyilatkozta Lorisa Hilburn, a néhai barát, Ed Leek unokahúga, aki tavaly nyáron örökölte meg a lemezt elhunyt rokonai után.

Ed Leek a nyolcvanas években megpróbálta elárverezni, de végül sosem adta el a felvételt. Hilburn elmondása szerint a családból senki sem láthatta a lemezt, amelyet a bácsikája egy széfben őrzött.

A Presley karrierje szempontjából rendkívül értékes felvétel kikiáltási ára 50 ezer dollár, azaz mintegy 13 millió forint. A lemez időben megelőzte az 1954-es That’s All Right című számot is, amelyet az énekes szintén a Sun Recordsnál rögzített, és amely Presley első igazi slágerévé vált, megnyitva előtte az utat a hírnév felé vezető úton.

Az 1953-as felvétel egyébként két számból állt, a My Happiness című dal került az A-oldalra, míg a B-oldalra a fiatal énekes a That’s When Your Heartaches Begin című dalt énekelte fel. A vágás után a felvételt végző Marion Keisker lejegyezte Presley nevét és számát, valamint azt, hogy jó balladaénekes.

A Sun Records egykor Elvis Presley mellett olyan zenészlegendák felvételeit rögzítette, mint Johnny Cash, Jerry Lee Lewis és Carl Perkins.

A ma múzeumként üzemelő stúdió társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója, Jayne Ellen Brooks elmondta, a My Happiness felvételnek fontossága abban áll, hogy a legelső bizonyítékát adja az énekes lenyűgöző tehetségének. Hozzátette, maga a dal egy olyan popballada volt, amelyet női énekesek énekeltek, ezért a fiatal Presley választása rendkívül érdekes.

“A lemez összegzi, milyen volt Elvis híressé válása előtt” – mondta el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik