Kultúra

Mark Zuckerberg kedvenc könyveiről ír

Zuckerberg családi kör (zuckerberg, mark zuckerberg, randi zuckerberg, )
Zuckerberg családi kör (zuckerberg, mark zuckerberg, randi zuckerberg, )

A Facebook-alapító új programot hirdet: kéthetente elolvas egy új könyvet, amelyre a követőit is igyekszik rávenni. Zuckerberg ízlése egyébként elég széleskörű Vergiliustól Jay-Z-ig.

Zuckerberg A Year of Books (könyvek éve) címmel nyitott új Facebook-oldalt, amelyen időről-időre bejelenti az újabb kötet címét, közös olvasásra és arra biztatja követőit, hogy osszák meg gondolataikat a tárgyalt műről és bátran ajánljanak új olvasmányt is. A felhívást vasárnapig már több mint százezren lájkolták.

Elsőként venezuelai írót ajánl

Mint írta: nagyon izgatott a program miatt, az olvasás intellektuális feltöltődést hoz számára. “A könyvek lehetővé teszik, hogy egy témát teljesen megismerjen az ember, és sokkal mélyebben elmerüljön benne annál, mint amit manapság a legtöbb média nyújt” – fogalmazott.

Elsőként Moises Naim The End of Power című kötetét választotta olvasmányul. A venezuelai író, televíziós műsorvezető és egykori kereskedelmi miniszter a Carnegie Alapítvány a Nemzetközi Békéért Nemzetközi Gazdasági Programjának oszlopos tagja. Könyve 2013-ban jelent meg.

“Ez a könyv bemutatja, hogyan mozdult arra a világ, hogy a korábban hagyományosan csak a nagy kormányok, hadseregek és egyéb szervezetek kezében összpontosuló hatalom egyre inkább az egyes emberek kezébe kerüljön. Nagyon hiszek abban a trendben, hogy az embereknek több hatalmat kell adni” – írta Zuckerberg.

Vergilius a kedvenc

A Facebook-alapító irodalmi ízlése a görög és római klasszikusokra, életrajzokra, hírességek memoárjaira, a tudományos munkákra és a tudományos fantasztikus művekre is kiterjed.

Vergilius Aeneisát tartja kedvenc könyvének, és interjúiban idéz is a műből. Platón mellett Orson Scott Card Végjáték című regényét is kedveli, de olvasta a rapper Jay-Z Decoded című memoárját és Walter Isaacson Albert Einsteinről írt nagy sikerű életrajzát vagy a Pulitzer-díjas James Gleick The Information című tudománytörténeti munkáját is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik