Kultúra

Meghalt Fátyol Tivadar

A muzsikus, zeneszerző, rendező, producer, az első Cigány Kulturális Világfesztivál szervezője elhunyt - tudatta fájdalommal az Oltalom Karitatív Egyesület.

A Rádió C volt igazgatóját, a Nóta TV programvezetőjét, a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkereszt kitüntetettjét, kortársak, kollégák, család és barátok gyásza kíséri.

Fátyol Tivadar pályáját 1967-ben a világhírű Rajkó Zenekarban kezdte zenészként. Az ott eltöltött tíz év alatt bejárta a világot, szinte minden híres koncertteremben és színházban fellépett. Zeneszerzőként a ’70-es évek közepén mutatkozott be, elsősorban tánckoreográfiákhoz írt munkáival.

Első nagy, átfogó munkája 1984-ben a Magyar Televízió megrendelésére, a Lakatos Menyhérttel írt Átok és Szerelem című zenés ballada, melyet több országban is bemutattak. A film számos fesztiválon díjat nyert.

1989-90-ben Európa Cigányai címmel egy hatórás dokumentumfilm elkészítésében vett részt: mint forgatókönyvíró, zenei szerkesztő, szaktanácsadó. A film több nemzetközi díjat nyert.

1995- 1996-ban szervezte és rendezte meg a világon az első Cigány Kulturális Világfesztivált az Ariadne Alapítvány keretén belül. Rendszeresen dolgozott külső munkatársként a Magyar Televízió Roma magazinban, mint szerkesztő-rendező.  Itt készítette el a Rajkó Zenekar 50 éves munkásságát bemutató televíziós filmet.

2002 szeptemberében iratkozott be a Wesley János Lelkészképző Főiskola teológia szakára. 2004-ben a Filmszemlén mutatták be a „Tegyetek tanítványokká minden népeket!” c dokumentumfilmjét. Az „Út a halálba” c. filmjét a 2006-os Filmszemlén Schiffer Pál díjjal jutalmazták – írja a Romnert.hu. 

Fotó: romnet.hu

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik