Kultúra

Lars von Trier fél, hogy józanul már nem tud filmet csinálni

A provokatív alkotásairól ismert Lars von Trier dán filmrendező, forgatókönyvíró attól tart, hogy nem tud többé filmet csinálni, mert már felhagyott az alkohol- és drogfogyasztással, és korábbi díjnyertes filmjeit e szerek hatása alatt készítette.

Megtörve a 2011-es cannes-i filmfesztiválon tett fogadalmát arról, hogy többé nem ad interjút újságíróknak, von Trier a Politiken dán napilapnak kijelentette: “egykori alkoholisták és drogfüggők soha nem voltak képesek művészi értékű kreatív gondolat kifejezésre juttatására”. Hozzátette, korábban a vodka és a drog segítette őt átlépni “egy párhuzamos világba”.

A dán napilap szombati számának címlapján megjelent, majd hét további oldalon folytatódott interjújában a rendező hangoztatta, hogy már 90 napja józan, és rendszeresen eljár a névtelen alkoholisták találkozóira. Feltárta, hogy annak idején napi egy üveg vodkát ivott meg, de alkotóképességéhez szüksége volt arra, hogy az alkoholt különféle kábítószerekkel keverje. “Senkinek nem ajánlom, hogy ugyanezt tegye. Nagyon veszélyes és ostoba dolog” – hangsúlyozta a Nimfomániás, a Melankólia vagy a Táncos a sötétben című filmek rendezője.

A négygyermekes családapa, akinek felesége pedagógus, közölte: “eljött az a pillanat, amikor választania kellett Lars Trier, az ember és Lars von Trier, a rendező között”.

Von Triert 2011-ben a franciaországi filmfesztiválon nemkívánatos személynek nyilvánították, amiért Melankólia című filmje bemutatójának sajtótájékoztatóján Hitler iránti szimpátiájának adott hangot. A filmes később azt mondta, csak viccelt, és közleményében kért elnézést, tagadva, hogy antiszemita, fajvédő vagy náci lenne. Viszont megfogadta, hogy soha többé nem nyilatkozik újságíróknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik