Kultúra

Őket jutalmazták Fekete Györgyék

A Magyar Művészeti Akadémia először adott át Nemzet Művésze díjakat, tíz kategóriában hatvankilencen kaptak elismerést.

A díjat az Országgyűlés döntése alapján hozták létre, azok a 65 év feletti Kossuth-díjas alkotók kaphatják meg, akik saját területükön jelentős értéket hoztak létre. A díj odaítéléséről egy tizenegy Kossuth-díjas művészből álló bizottság dönt. A díjazott élete végéig életjáradékot kap, ami az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének huszonháromszorosa.

A Pesti Vigadó épületében megtartott átadón jelen volt Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter, aki elmondta, hogy a díjazottak „tiszta, ikonikus nagyságok, akiknek tevékenysége és életműve előtt a pályatársak és a közönség egyaránt elismeréssel adóznak”. 

Díjat kapott mások mellett Finta József építész, Jankovics Marcell filmrendező, Balla Demeter fotóművész, Rubik Ernő építészmérnök-tárgytervező, Jókai Anna író, Melocco Miklós szobrászművész, Sebő Ferenc népzenekutató-népzenész, Törőcsik Mari színművész, Novák Ferenc koreográfus, Szakcsi Lakatos Béla zongoraművész-zeneszerző.

A díjazottak teljes névsora az akadémia honlapján érhető el. Akik az elismerést megkapták, életük végéig jogosultak a Nemzet Művésze cím viselésére.

Olvasói sztorik