Kultúra

Ők kapták a tiszteletbeli Oscar-díjakat

Sztárparádé a Kormányzói Díjak átadásán.

Hollywood krémje gyűlt össze szombat este az amerikai filmakadémia kormányzói ceremóniáján, amelyen átadták a tiszteletbeli Oscar-díjakat az amerikai filmipar meghatározó egyéniségeinek – írja az MTI.

Mások mellett Hilary Swank, Reese Witherspoon, Clint Eastwood, Kevin Costner, Mark Wahlberg, Sidney Poitier, Ed Norton, Liam Neeson, Benedict Cumberbatch is részt vett a Los Angeles-i gálán, amelyen a 94 éves Maureen O’Hara ír színésznőt, Mijazaki Hajao japán animációs rendezőt és Jean-Claude Carriere francia forgatókönyvírót jutalmazták életművéért az amerikai filmakadémia tiszteletbeli Oscar-díjával. A Jean Hersholt Humanitárius Díjat a 87 esztendős színész-énekes Harry Belafontének adták át.

A mintegy 6500 tagú amerikai filmakadémia, amely évente rendezi meg Oscar-ceremóniáját, a tiszteletbeli Oscaroknak is nevezett Kormányzói Díjakkal jutalmazza kiemelkedő filmes alkotók pályafutását és humanitárius tevékenységét.

Harry Belafonte az aranyozott szobor átvételekor felszólította a szórakoztatóipar művészeit, alkotóit, használják fel befolyásukat arra, hogy az emberiség jobb oldalát mutassák be a közönségnek. A New York-i Harlemben született Belafonte, aki a polgárjogi mozgalom élharcosa, a rasszizmus témáját állította olyan filmjei középpontjába, mint a Carmen Jones vagy az Odds Against Tomorrow, és olyan társadalmi kérdések mellett kötelezte el magát, mint az éhezés elleni küzdelem és az oktatás.


Fotó: Europress Fotóügynökség

Mijazaki Hajao rajzfilmrendező, a japán Ghibli Stúdió társalapítója 2003-ben Chihiro Szellemországban című alkotásáért vehette át a legjobb animációs film Oscar-díját. Szél támad című rajzfilmjével idén harmadik Oscar-jelölését gyűjtötte be az animációs mester, aki tavaly bejelentette visszavonulását. A 73 esztendős rendező a díjátadón szerencsésnek nevezte magát azért, mert a filmkészítés egy olyan utolsó korszakában alkothatott, amikor a filmeket még papírral, ceruzával és filmszalaggal hozták létre.

A Dublinban született Maureen O’Hara, akinek leghíresebb filmjei között van a Csoda a 34. utcában vagy a Szindbád, a hajós, a Danny Boy című ír dal utolsó sorait énekelte el, és külön köszönetet mondot a pályáját leginkább meghatározó három férfinak: Charles Laughton és John Wayne színészeknek és John Ford rendezőnek, akinek számos filmjében szerepelt.

Jean-Claude Carriere 139 forgatókönyvet írt, köztük a Cyrano de Bergerac, A lét elviselhetetlen könnyűsége és A burzsoázia diszkrét bája című filmekét. 1963-ban a Heureux Anniversaire című rövidfilm társszerzőjeként kapott Oscar-díjat. Köszönőbeszédében filmrendező társait méltatta, köztük a néhai Luis Bunuelt.

A tiszteletbeli Oscarok korábbi díjazottjai között olyan sztárok vannak, mint Francis Ford Coppola, Steve Martin vagy az idén elhunyt Eli Wallach, Laureen Bacall.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik