Kultúra

Meghalt a divatcézár

Oscar de la Renta világhírű divattervező 82 éves korában hunyt el - jelentette az amerikai sajtó családjára hivatkozva.

A divatcézár pályája során filmcsillagok, hírességek mellett több amerikai first ladyt is öltöztetett, így Jackie Kennedyt, Betty Fordot, Nancy Reagant, Hillary Clintont, Laura Busht és Michelle Obamát. A Dominikai Köztársaságban, Santo Domingóban született 1932-ben egy jómódú családban, 18 éves korában Madridba ment festészetet tanulni, de végül a divat nyűgözte le, a híres Cristóbal Balenciaga mellé szegődött, őt tartotta tanárának. Tanult New Yorkban és Párizsban is, ahol aztán a Lanvin divatháznál Antonio Castillo segédje lett.

 
Fotó: Europress fotóügynökség 

Saját márkáját az 1960-as években alapította New Yorkban. Szinte azonnal világhírűvé vált, vendégei közt volt Jackie Kennedy, kora talán legnagyobb divatikonja. Oscar de la Renta klasszikus, elegáns stílusáról, virágdíszítésű ruháiról volt ismert. Legutóbb George Clooney színész-rendező felesége, Amal Alamuddin általa tervezett menyasszonyi ruhája keltett nagy figyelmet és elismerést, az aprólékos kidolgozású ruháról világszerte jelentek meg fotók. Előszeretettel viselte ruháit Amy Adams, Oprah Winfrey és Penélope Cruz, Sarah Jessica Parker, aki a Szex és New York című sorozatban viselte több ruháját.

Oscar de la Renta családja szerint 2006 óta rákbetegséggel küzdött, részleteket azonban nem közöltek, csak annyit, hogy Connecticut állambeli otthonában halt meg. A tervező egy ideje már keresgélte utódát, és alig egy hete jelentette be, hogy az a Peter Copping veszi át a helyét, aki öt évig a Nina Ricci divatház művészeti igazgatója volt. A divatcézár kétszer nősült,  első felesége a Vogue 1983-ban elhunyt kiadója, Francoise de Langlade volt, akit 1967-ben vett el. Neje halála után hat évvel újranősült, Annette Engelhard társasági hölgyet vette el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik