Kultúra

Festményeivel emlékeznek az egyik legnagyobb magyar filmrendezőre

Miután Fábri Zoltán befejezte a filmezést, haláláig a festészetnek élt. A fasizmus, a holokauszt és az emberi erőszak témájában készült alkotásait nézheti meg halála huszadik évfordulóján a közönség.

Akárcsak filmjei – a Hannibál tanár úr, a Két félidő a pokolban, a Nappali sötétség, az Utószezon, Az ötödik pecsét, a Magyarok, a Requiem és közvetve az Isten hozta, őrnagy úr is –, Fábri Zoltán festményei is megrázó pillanatokat örökítenek meg – közölték a kiállítás szervezői. A Magyar Holokauszt Emlékév tiszteletére november 21-től december 4-ig a Várnegyedben, a Magyarság Házában állítják ki festményeit, a megnyitó november 20-án, 18 órakor lesz.

Fábri Zoltánról kevéssé közismert, hogy felsőfokú tanulmányait festőművészként kezdte, később iratkozott be a Filmművészeti Főiskolára. Miután 1983-ban befejezte a filmezést, haláláig kizárólag a festészetnek élt. Képeinek sorsa majdnem egy évtizedig bizonytalan volt, a közelmúltban viszont unokájára, Fábri Péterre szállt az örökség, közte 47 olajkép.

A kiállítás megrendezésére Fábri Péter megbízásából a Kiskép Galéria pályázott, a tárlatot a Miniszterelnökség támogatja. A szervezők közlése szerint olyan teret akarnak kialakítani, melyben egy-egy fő téma több érzékszerven keresztül is tud hatni, katartikus élményre törekednek.

A www.fabrizoltan.org címen Fábri Zoltán Digitális Archívuma készül, a kiállításról is itt tudhatnak meg további információt az érdeklődők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik