Kultúra

Kidobták a Putyint gúnyoló moszkvai színházat

Az orosz hatóságok 12 év után váratlanul felmondták a hatalommal szemben kritikus Teatr.doc színházzal kötött helyiségbérleti szerződést.

Az Interfax hírügynökség jelentése szerint a moszkvai önkormányzat arra hivatkozik, hogy a nemzetközileg ismert és elismert társulat “önhatalmúlag változtatásokat hajtott végre a helyiségen”. Jelena Gremina, a színház igazgatója szerint viszont minden előírást betartottak. A teátrumnak az év végével kell távoznia jelenlegi játszóhelyéről.

Szergej Szobjanyin moszkvai főpolgármester azt állítja, hogy semmit sem tud az ügyről. “Moszkvában oly sok színház működik, nem ismerhetem mindegyiket!” – mondta az Eho Moszkvi rádiónak a politikus. A bérleti szerződés felmondása újabb csapás a független művészekre Oroszországban – vélik megfigyelők.

Kifigurázták Putyint

A 2002-ben alapított teátrum újra és újra is borsot tör az orosz hatalom orra alá a hatalmat és a társadalmat kritizáló előadásaival. 2012-ben például Vlagyimir Putyin orosz kormányfőről mutattak be szatirikus hangvételű színdarabot Berluszputyin címmel a Nobel-díjas olasz író, Dario Fo Abnormális kétfejű (L’abnormalo bicefalo) című Berlusconi-szatírájának orosz adaptációjaként, de társadalomkritikai művet vittek színre a 2004-es beszlani iskolai túszdrámáról is.

A Teatr.doc-ot már minden állami támogatástól megfosztották, így a színház belépőjegyekből tartja fenn magát. Az öncenzúra és a hatalommal szembeni engedelmesség jellemezte orosz színházi világban a függetlenségét őrző teátrum kultikus státust élvez az orosz értelmiség körében.

Fotó: Europress Fotóügynökség

Az orosz dokumentarista színház legfőbb képviselőjének számító társulat gyakran vendégszerepel külföldön is, 2011-ben például Budapesten, a jubileumi Kortárs Drámafesztiválon mutatták be akkori legújabb előadásukat, az igazságszolgáltatás és a politika összefonódását leleplező Egy óra tizennyolc (perc) című darabot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik