Kultúra

Véget kell vetni a nők elnyomásának

Trailerek könyvekhez: kisfilmekkel csinálnak kedvet a könyvmolykodáshoz.

Először is tegyük tisztába a trailer fogalmát. Nem, nem arra a nagy járműre gondolunk, ami elszállítja tilosban parkoló vagy rommá tört kocsinkat; hanem arra a filmelőzetesre, amely jelenetekkel, narrációval, zörejekkel és feliratokkal bombázva felkelti a kedves közönség érdeklődését egy bemutatás előtt álló film iránt.

És most már olyan is van, hogy könyvtrailer.

És nem is nehéz kitalálni, mi az: „a könyvtrailer egy ajánlófilm, amelynek célja az olvasói érdeklődés felkeltése, a könyv témájának, történetének felvillantása” – tudatja velünk az Európa Könyvkiadó. 2014 tavaszán a MOME Media Design szakos hallgatói trailert készítettek a kiadó egy-egy kötetéhez, az elkészült kisfilmekből az Európa munkatársai választották ki a tíz legjobbat, azok közül pedig a nagyközönség szavazhatta meg a legjobbat. Mi pedig most megmutatunk párat közülük.

Ebből a filmből például kiderül, hogy a háború biztosította a csókolózást két közeli rokonságban álló ember számára (a kiadó díját elnyerő Mácsai Mikul alkotása, aki Meg Rosoff: Majd újra lesz nyár című ifjúsági regényéhez készített trailert):

Ebből pedig még a matekhoz tök hülyék is megtudhatják, mi az az aranyarány.

Ez a trailer pedig a tán legismertebb Merle-regényhez készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik