Kultúra

Meghalt a világhírű rendező

Törőcsik Mari és Udvaros Dorottya is meghatározó élményeket köszönhet a Magyarországhoz ezer szálon kötődő Jurij Ljubimovnak. A művész Viszockijjal is dolgozott.

A magyar állampolgársággal is rendelkező orosz színházi szakember kedden volt 97 éves, csütörtökön vitték kórházba súlyos szívelégtelenséggel. A moszkvai Botkinszkaja kórház közölte, hogy Ljubimov életét a legkorszerűbb eszközökkel és gyógyszerekkel, a leggondosabb ellátással sem tudták megmenteni. Magyar felesége, Koncz Katalin közölte, hogy a művész vasárnap délelőtt csendesen, álmában elhunyt.

 Jurij Ljubimov. Fotó: MTI / AP

Ljubimov ötven éve alapította meg a híres moszkvai Taganka színházat, ahonnan 2011-ben a színészekkel kialakult ellentétei miatt távozott. Bár visszahívták a színházba, de nemet mondott a felkérésre, viszont szerette volna, ha dolgozószobájából és a színházi archívumból létrehoznak egy emlékhelyet a színház ötven éves jubileumára. Ez nem történt meg, felesége szerint ez fájt annyira a művésznek, hogy egészsége is megrendült.

Ljubimov nyolcvan évet dolgozott a színházi szakmában, előbb színészként, később rendezőként. A Tagankában ötven előadást állított színpadra, köztük a Hamletet Vlagyimir Viszockijjal a főszerepben. 1984-ben a szovjet vezetés betiltotta előadásait és állampolgárságától is megfosztotta. Ekkor külföldre távozott, míg 1989-ben visszakapta szovjet állampolgárságát és visszatérhetett a Taganka élére.

Ljubimov Magyarországon is többször rendezett, egyik leghíresebb munkája 1981-ben a Háromgarasos opera volt a Nemzeti Színházban, melyben Törőcsik Mari, Udvaros Dorottya és Garas Dezső is szerepelt. “Minden rendezését láttam, Major Tamás vitt el a színházába. Soha olyan Hamlet a világon nem lesz, mint amilyet ő rendezett Viszockijjal, soha a Földön senki olyan Mester és Margaritát nem állít színpadra, mint ő” – emlékezett a rendezőre Törőcsik Mari.

 Viszockij Hamlet szerepében.

„Örök hálával tartozom Ljubimovnak. Amikor a Nemzeti Színházhoz kerültem, abban a darabban játszottam először, amit ő rendezett. Ez Brecht Háromgarasos operája volt, amelyben Polly szerepét alakítottam. A vele való munka segített át a beilleszkedés nehéz időszakán. Amit színész a rendezőtől megkaphat, azt mi akkor megkaptuk tőle” – mondta az MTI-nek Udvaros Dorottya.

Ljubimov halálhíréről értesülve Vlagyimir Putyin is részvétét nyilvánította. Nem lehet eléggé értékelni Ljubimov szerepét a modern orosz színház megteremtésében – mondta az orosz államfő. Tarlós István budapesti főpolgármester is részvétet nyilvánított a családnak, a rendező a város díszpolgára.

Ljubimovot október 8-án a moszkvai Vahtangov színházban búcsúztatják, temetése a Donszkoj kolostor temetőjében lesz, ahol szülei is nyugszanak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik