Kultúra

Megnyílik Táncsics börtöne

A magyar állam visszakapta azt a műemlék épületegyüttest, ahonnan 1848-ban kiszabadították a politikust. Kossuth Lajos is raboskodott itt. Vasárnap és hétfőn ön is megnézheti.

Az Erdélyi-bástya fölé emelt épületegyüttest 1948-ban háborús jóvátételként kapta meg az Egyesült Államok, visszajuttatásáról 2006-ban írt alá szándéknyilatkozatot a magyar és az amerikai kormány. Egy ingatlancsere keretében 2014 nyarán újra a magyar állam tulajdonába került Táncsics börtöne két másik épülettel együtt – írja az MTI.

 Fotó: Wikimedia Commons

L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára szerint Magyarország nagyon fontos műemlékegyüttessel lett gazdagabb, ami a Vár hosszú távú fejlesztésében is fontos szerepet tölt be. Ugyanakkor hozzátette, hogy az ingatlan hasznosításáról még nincs döntés.

Az I. kerület polgármestere, Nagy Gábor Tamás elmondta: az épület most két napra megnyílik a látogatók előtt, vezetéssel lehet bejárni az egykori börtöncellákat és a lőportornyot. Az épület számos hadbírósági tárgyalás és több kivégzés helyszíne is volt.

A Táncsics-börtön udvara alatt IV. Béla király első budai székhelyének romjai lehetnek, ezek feltárását a Budapesti Történeti Múzeum kezdi el rövidesen. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik