Kultúra

Megvannak a Nemzet Művészei

Tíz kategóriában összesen 69-en kapták meg az elismerést. A kitüntetetteket 655 ezer forintos életjáradék illeti.

Mások mellett Törőcsik Mari, Rubik Ernő, Jókai Anna, Szabó István, Kocsár Miklós, Korniss Péter, Kányádi Sándor, Melocco Miklós, Sebő Ferenc, Marton Éva és Novák Ferenc részesül a Nemzet Művésze díjban. A Nemzet Művésze díjat a törvény alapján a magyar művészeti élet kimagasló teljesítményt nyújtó, leginkább elismert – megelőzőleg Kossuth-díjban részesített és 65. életévét, tánc-, valamint cirkuszművész esetében 50. életévét betöltött – képviselői kaphatják, személyes megbecsülése, méltó életkörülményeinek biztosítása céljából.

A díjat a színházművészet, az irodalom, a zeneművészet, a képzőművészet, a filmművészet, az építőművészet, a táncművészet, az iparművészet, a fotóművészet, a népművészet, valamint a cirkuszművészet területén alkotók számára adományozzák. A Nemzet Művésze címet egyidejűleg legfeljebb 70 személy viselheti; mivel Kossuth-díjas cirkuszművész jelenleg nincs, idén 69 főt jelöltek.

“A díj és a cím létrehozását 2012-ben az a méltánytalan helyzet alapozta meg, hogy a művészeti ágak képviselői közül életjáradékra eddig csak a színészek, a filmesek, valamint az operaművészek voltak jogosultak. Tudtuk, hogy a többi művészeti ág képviselői között is sok idős alkotó él, akinek szociális körülményei nagyon nehezek” – idézte fel az előzményeket Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke.

Rubik Ernő. Fotó: MTI/Újvári Sándor

Hangsúlyozta, hogy a három korábbi elismerés, vagyis a Nemzet Színésze, a Magyar Mozgókép Mestere (újabb nevén: a Nemzet Filmművésze), valamint a Magyar Állami Operaház Mesterművésze cím viselése nem zárja ki a Nemzet Művésze cím elnyerését, ugyanakkor akik a négy csúcsdíjból többet is megkapnak, választaniuk kell, melyik után veszik fel az adómentes életjáradékot (ez a Nemzet Művésze cím esetében a legmagasabb). A jelenleg duplán érintettek közé tartozik Törőcsik Mari, a Nemzet Színésze, Makk Károly, Sára Sándor, Szabó István és Tóth János. Annak nincs akadálya, hogy valaki több címet egyszerre viseljen.

Az Országgyűlés a Magyar Művészeti Akadémia kezdeményezésére tavaly döntött az életjáradékkal járó elismerés megalapításáról, az MMA-törvény módosításával. Az életjáradék összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 23-szorosa, jelenleg 655 ezer 500 forint. Az átvételt követő hónaptól, tehát december 1-jétől folyósítják a pénzt a díjazottaknak. Az állam az MMA költségvetésében biztosítja ezt.

A díj odaítéléséről idén 11 Kossuth-díjjal kitüntetett művész által alkotott Nemzet Művészet díj Bizottság döntött, amelynek elnöke az MMA elnöke, amennyiben Kossuth-díjjal kitüntetett személy. A bizottság két tagját a kultúráért felelős miniszter, nyolcat a bizottság elnöke kéri fel, legfeljebb három évre. 

A díjazottak teljes listája itt található.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik