Kultúra

A Széchenyi térre költözik a tűzijáték

Tematikus, Szegedhez kötődő kiállításokkal, történelmi bemutatókkal, koncertekkel ünneplik Szent István napját augusztus 20-án a megyeszékhelyen.

Kétnapos rendezvénysorozattal készül Szent István király és a magyar államalapítás ünnepére Szeged városa. A partfal felújítása miatt azonban a huszadikai programokat ezúttal a Széchenyi téren tartják.

Augusztus 19-én, kedden, délután négy órakor indul az ünnepi műsor, amelyben lesznek többek közt könnyű- és komolyzenei koncertek, hagyományőrző műsorok és táncbemutatók is.

Rendezünk egy „szegedikum” kiállítást, melyben összegyűjtjük a szegedi hagyományokat és értékeket. Lesz szegedi papucs, paprika, szalámi, halászlé és számos egyéb, Szegedhez köthető termék. A kiállításhoz játékos vetélkedő is kapcsolódik, ahol kicsik és nagyok egyaránt teljesíthetik a szegedikumokhoz kapcsolódó kihívást – mondta el a keddi nap egyik fő attrakciója kapcsán Licsicsányi Ilona, a rendezvényt szervező Szegedi Városkép Kft. ügyvezető igazgatója.

A tűzijáték a megszokott időpontban, augusztus 20-án, este kilenc órakor lesz. Az est sztárvendége a Budapest Bár zenekar.

A részletes program

Augusztus 19. – kedd

16.00 Bad Cowboyz koncert

18.00 Indigó koncert

19.30 Szegedikum vetélkedő

20.15 Papes Béla és a Party Arczok koncert

Augusztus 20. – szerda

9.00 – 20.00 A Dux Ruizorum – Szent Imre Testőrség programja (a hagyományőrző csoport betekintést ad Szent István korának mindennapjaiba; bemutatják, hogyan telt eleink egy napja békeidőben és miként álltak helyt István zsoldosai harc idején)

10.30 Térzene a Városháza előtti téren (közreműködik: Fricsay Ferenc Városi Koncertfúvószenekar és a Pavane Táncegyüttes)

10.45 Országzászló ünnepélyes felvonása

11.00 Díszünnepség és koszorúzás Szent István és Gizella szobránál (ünnepi beszédet mond Botka László, Szeged Megyei Jogú Város polgármestere; az új kenyeret megáldja Kondé Lajos, Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöki helynöke)

15.00 Hagyományőrzők műsora

16.30 Tánccal az idő kerekén (a Hóra Színház és barátainak műsora)

17.15 Szeged Tortája verseny eredményhirdetése

18.00 Stone’s koncert

20.00 Budapest Bár koncert

21.00 Tűzijáték a Széchenyi téren

21.15 Budapest Bár koncert (folytatás)

22.00 Stand up koncert

(Borítókép: illusztráció; Forrás: Pixabay.com/Delta Works)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik