Kultúra

Egy iskola evolúciója

Mártélyi és vásárhelyi gyökerű képzőművészeknek nyílik közös kiállítása a Tornyai-múzeumban.

A Mártélyi Képzőművészeti Szabadiskola jelenlegi és volt tanárainak, hallgatóinak alkotásaiból nyílik összegző kiállítás augusztus 8-án, pénteken délután öt órakor a Tornyai János Múzeum földszinti termeiben.

A közel hetven alkotásból álló tárlat gerincét Bányai Béla, Mucsi Zoltán és Neuberger István, az iskola három jelenlegi művésztanárának munkái adják.

Előkészületek (Forrás: Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ)

Nemcsak stiláris, hanem festésmódbeli továbblépést is jelentenek a nagy elődökhöz képest – mondta el Nagy Imre, a kiállításnak otthont adó Tornyai-múzeum igazgatója, hozzátéve az alkotásokon keresztül mintegy nyomon követhetővé válik a vásárhelyi iskola különböző képtípusainak teljes evolúciója.

A kiállítást a Hódmezővásárhelyről elszármazott, mártélyi „gyökerekből táplálkozó” Csáky Lajos festő és grafikusművész Rétegek című kamaratárlata kíséri.

A vásárhelyi iskola evolúciója 70 képen (Forrás: Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ)

A pénteki vernisszázson köszöntőt mond Nagy Imre múzeumigazgató és Komjáti Gabriella, a Nemzeti Művelődési Intézet regionális referense. A tárlatot Hegedűsné Dékány Magdolna művészeti tanácsadó nyitja meg.

A kiállítás szeptember 7-éig lesz látható a vásárhelyi közgyűjteményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik