Kultúra

Ebben is torzít Hollywood

A filmek nem tükrözik az Egyesült Államokban végbement demográfiai változásokat, a kisebbségi karakterek száma nem növekedett jelentősen a filmvásznon - derült ki egy amerikai tanulmányból, amelynek készítői azt is kimutatták, hogy a spanyolajkúak a leginkább alulreprezentáltak az amerikai filmekben.

Az elmúlt évben a filmkarakterek mintegy háromnegyede fehér volt, ami megegyezett az előző öt évben mért adatokkal – mutatták ki a Dél-Kaliforniai Egyetem Annenberg Kommunikáció és Újságíró Iskolájának szakemberei. Az elmúlt év száz filmjében 3932 szöveges szerepet alakító karaktert vették górcső alá a szakemberek. Megállapították, hogy csak öt százalékuk volt spanyolajkú, miközben az amerikai lakosság 17,1 százalékát már spanyol ajkúak adták 2013-ban.

“A spanyolajkúak és a latinok a leggyorsabban növekvő népcsoportok az Egyesült Államokban. Ha csak a népszerű filmekkel mérnénk a lakosság sokszínűségét, a nézők egyáltalán nem lennének tudatában ennek. Szinte teljesen láthatatlanok a filmvásznon ezen csoportok képviselői – hangoztatta Marc Choueiti, a tanulmány egyik szerzője.

Meztelenkedésre bírt spanyolajkúak

A szakemberek azt is kimutatták ugyanakkor, hogy a spanyolajkú férfiakat és nőket szexualizálják a leginkább a hollywoodi filmekben: a női karakterek 37,5 százalékát mutatták részlegesen vagy teljesen meztelenül, a férfiak 16,5 százalékát ábrázolták kigombolt vagy testhez simuló ruhában.

Fekete bőrű színészek nagyobb számban szerepeltek filmekben, a szöveges szerepek 14,1 százalékát őt játszották, miközben az amerikai lakosság 13,2 százalékát teszik ki az afro-amerikaiaik.

Ugyanakkor a filmek 107 rendezője közül csupán öt volt fekete, valamennyien férfiak – mutatták ki a szakemberek, akik azt is feltárták, hogy a fekete bőrű rendezők voltak azok, akik leginkább fekete színészekkel dolgoztak a filmvásznon.

Az idei Oscar-díjátadón a kisebbségeket képviselő rendezők azonban nagyot taroltak: a 12 év rabszolgaság című filmjével Steve McQueen lett az első fekete rendező, aki megkapta az amerikai filmakadémia legjobb filmért járó díját. Alfonso Cuarón mexikói rendező pedig a legjobb rendező díját nyerte el a Gravitáció című alkotásával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik