Kultúra

A felnőtt korú Ördögkatlan

Hétéves az Ördögkatlan, amely Szársomlyó-hegyvidék köré szerveződve lett összművészeti fesztivál. A házigazdák szerint nagykorúvá váltak.

Hét év – a változások évfordulója. Ezt a gondolatot vetette fel egy interjúban a fesztivál egyik főszervezője, Bérczes László. „Az biztos, hogy az Ördögkatlan már nem egy hétéves gyerek. Azt hiszem, egy felnőttről beszélgetünk…” – válaszolja meg saját kérdéseit a gyerekkor-felnőttkor témában. Meg kell-e újulni vagy pont elég megőrizni önmagát a fesztiválnak, erről nekünk fölösleges elméláznuk – előtte! Majd a végén tudni fogjuk. 

Az Ördögkatlan Fesztivál nagyszerűsége először is abban áll, hogy néhány napra benépesíti a villányi borvidék lankáit. Immár hetedik alkalommal nyitják meg Pécstől nem messze az Ördögkatlant, ahol falusi, természeti környezetben vehetjük birtokba a művészeteket. Idén augusztus 5-9. között a környéket megszállva Nagyharsány, Kisharsány, Palkonya és Villány, no meg Beremend várja színházi előadásokkal, komoly- és könnyűzenei koncertekkel, kiállításokkal és cirkuszi előadásokkal, és rengeteg különleges művészi programmal az ördögi látogatókat!


(Felvételek: Ördögkatlan 2010.)

„Az idei, hetedik fesztivál már kiszámítható, aki ismeri, tudja, mire számíthat” – erősített rá még Bérczes mindarra, amit a programok sorozata ígér a látogatóknak.

Csak szemezgetve: 

Az Ördögkatlan díszvendége idén a Katona József Színház, amely először szerepel az összművészeti fesztiválon. Máté Gábor igazgató mutatta be előzetesen a programjukat: a nagyharsányi tornaterembe és a palkonyai faluházba öt előadást hoz a társulat (A mi osztályunk, Vörös, Szókratész védőbeszéde, Pianínó, Mennyekbe vágtató prolibusz). Ez újdonság, mivel az elmúlt hét évben az Ördögkatlan színházi programjában főként független társulatok szerepeltek. „Praktikus szempontokat végig kellett gondolni, hogy a társulat színészeivel ez mikor tehető meg, hiszen a nyári szabadságukból rabolunk el időt, de a színház részéről egy pillanatig nem volt kérdés, hogy elfogadjuk a meghívást” – mondta el Máté.

De lesz majd Hrabal-vurstli is, amiben felidézik Bohumil Hrabal műveit, aki amúgy éppen idén lenne százéves. Göttinger Pál és Grisnik Petra vezetésével egy színészcsapat (köztük az említetteken túl Sipos Vera, Fándly Csaba, Ötvös András) megidézi a regényeket, a regényhősöket, Pepin bácsi is teliüvöltözi majd a falut, Novák Erik pedig egy gigantikus Hrabal-portrét fest valamelyik falra – de szükség van mindenkire, akinek kedve van játszani vagy például felolvasni egy fa alatt (biztatnak a szervezők), Nagyharsányban.

Operakalauzt is tartanak: három helyszínen három alkalommal Dinyés Dániel Offenbach Hoffmann meséit magyarázza felvonásról felvonásra, templomtól templomig. Az operett műfajának legelső képviselője volt Offenbach, aki egyetlen operáját több mint húsz éven keresztül komponálta, a bemutatót azonban már nem élte meg, éppen egy héttel előtte halt meg.

És megelevenedik a kofákkal teli pesti piac is: Az Orlai Produkció új előadása a Gerlóczy Márton regényéből készített monodráma Ötvös András főszereplésével. A történet egy fiatal pesti íróról, Laliról szól, aki eredeti hivatásától megcsömörlötten elhatározza, hogy beleveti magát az élet sűrűjébe, és beáll piaci kofának Joli mellé. Jolival gyorsan összeszoknak, és a csarnok tarka népének “életszagú világa” lassan feltárul a botcsinálta kofa előtt. 

Az idei Ördögkatlan egyik díszvendége Lajkó Félix hegedű és citeraművész, aki új szimfonikus lemezét hozza el Beremendre augusztus 9-én. A koncerten elhangzik majd többek közt Kodály Zoltán Galántai táncok című műve, Bartók Béla Román népi táncai, illetve három tétel Dohnányi Ernő Ruralia Hungaria-jából.

Az Ördögkatlan névadója a szoborpark, ami egy kőfejtő, melyet a helybéliek „Ördögszántotta hegynek” neveznek. Ez a név ahhoz a legendához kötődik, miszerint az ördög meg szerette volna kapni Nagyharsány legszebb lányát, Harkát, de ehhez az első kakasszóig fel kellett volna szántania a hegyet. Az ördög elkotródott, maradt viszont ez a gyönyörű kőfejtő, ahol immár évtizedek óta nyaranta hazai és külföldi szobrászok alkotnak, és a létrehozott műveket a parkban hagyják. E köré települ a fesztivál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik