Kultúra

Meghalt az Orion űrhajó kapitánya

A McLane parancsnokot alakító Dietmar Schönherr 88 éves volt.

A színész utolsó éveit Ibiza szigetén élte. Tavaly áprilisban meghalt feleségére, Vivi Bach, akivel 46 évig élt együtt. Dietmar Schönherr három hónapja agyvérzést kapott. Pénteken hajnalban hunyt el az Orion űrhajó McLane parancsnoka.

Az Őrjárat a kozmoszban – Az Orion űrhajó fantasztikus kalandjai című német sci-fi sorozatot a Magyar Televízió 1968. február 3-án kezdte el vetíteni, frenetikus sikerrel. Mindenki az Oriont nézte, hiszen az országnak egyetlen tévécsatornája volt.

A sorozat sikere mégis kiugró volt, a gyerekek a film főcímzenéjére versikét kántáltak, a hétköznapi szóhasználatba  bevonultak a film olyan fogalmai, mint a varangyok (ellenséges idegen civilizáció) vagy az overkill (az űrhajóba épített szuperfegyver).

A sorozat egyébként körülbelül 3000-ben játszódik, amikor a Föld lakossága már egyetlen közösséget alkot, amelyet a világkormány irányít. A bolygóközi űrflotta egyik legjobb hajója az Orion űrcirkáló, amelynek öt fős személyzetét McLane parancsnok irányította – írja a wikipédia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik