Kultúra

Kósa visszavágott a MODEM igazgatójának

Fantomokkal hadakozik Kukla Krisztián - így reagált Kósa Lajos a a kulturális intézmény igazgatójának éles hangú kritikájára, mellyel a MODEM bekebelezésének tervét illette.

Kukla Krisztián, a MODEM Modern és Kortárs Képzőművészeti Központ vezetője pénteki közleményében azt írta, elhibázottnak tartja azt az önkormányzati tervet, hogy a központ a jövőben a Déri Múzeum tagintézményeként működjön. Kósa Lajos válaszközleményében hangsúlyozta: végleges döntés nincs, hosszú egyeztetés előtt állnak, amelynek a végén a legjobb helyzetet szeretnék előállítani.

“A MODEM-et a debreceni önkormányzat alapította, működését sok százmillió forinttal támogatta az ellenzék heves tiltakozása mellett, eredményeire messzemenőkig büszke, és értékeit megtartani, erősíteni szeretné. Ezek után minimálisan feltételezhető, hogy a város vezetésének és közgyűlésének hozzáállása a MODEM-hez jószándékú, a MODEM-et megtartani, nem gyengíteni, hanem erősíteni szeretné” – olvasható a közleményben.

Kósa Lajos utalt rá, hogy a Déri Múzeum átvétele “rendkívül problémás, sok elemében elhibázott, lezáratlan a felújítása, az előző vezetés jogosulatlanul kötött a Déri számára hátrányos szerződéseket, amelyekért Debrecennek kell helytállnia. Ez eddig hátráltatta a várost a döntések előkészítésénél.”

Jelezte azt is, hogy a MODEM-ből eltűnt két értékes festmény, a rájuk vonatkozó biztosítás szintén Debrecent terheli. “Miután nem betörés történt, a nyomozás lezártáig természetesen várni kell, de azt biztosan nem állíthatja az igazgató úr, hogy minden rendben van” – fűzte hozzá.

Kósa Lajos közölte: a MODEM tulajdonosa Debrecen önkormányzata, a MODEM nem független intézmény. A debrecenieket kell szolgálnia, a város hírnevét erősítenie. A városvezető az összevonás céljai között említette az állami támogatás növelését. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik